Avelsnyheter
3 mars 2019 07:30

Avelsvärderingar flyttas på grund av smittorisk

Nya budPå grund av smittoläget i landet har två av vårens avelsvärderingar fått flytta på sig. En har bytt anläggning och en har bytt datum - dessutom tillkommer krav på vaccinering.

Avelsvärderingar flyttas på grund av smittorisk
På grund av smittoläget i landet har två av vårens avelsvärderingar fått flytta på sig. Här ses Iwar som gick etta i 3-årsringen på Gotland förra året. Foto: Pernilla Hägg

Smittoläget i landet med flera utbrott av EHV-1 och hästinfluensa påverkar nu även vårens avelsvärderingar. Den avelsvärdering för hingstar som arrangeras på Gotland denna söndag har fått byta anläggning. Istället för Sunderby Gård blir det Norra Gotlands Ridklubb i Othem som står som värd för avelsvärderingen. Flytten har gjorts i samråd med länsveterinären på Gotland, där det bedömdes som att en anläggning som inte har hästar permanent uppstallade är en fördel som arrangör i det här läget.

Avelsvärderingen för gotlandsruss, ardenner och nordsvensk brukshäst som skulle arrangerats på Grevagården i Skövde har flyttats fram på grund av smittorisken. Istället för 15-16 mars blir de nya datumen 1-3 maj. Det tillkommer även ett krav på vaccination mot hästinfluensa vid denna avelsvärdering.

Källa: Svenska Russavelsföreningen

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden