Sportnytt
29 november 2023 20:23

Årets bragd till hopplaget och Ronja Kardos är komet

Ridsportens galakvällVinterträdgården på Grand Hôtel i stockholm fylldes med prominenta gäster från ridsportens alla håll. Toppryttare, tränare och sponsorer, en och annan uppfödare och såklart en mängd med nominerade pristagare och när kvällen avslutat några lyckliga vinnare.

Årets bragd till hopplaget och Ronja Kardos är komet
Lina Nydahl och Catharina Hansson flankerar årets komet Ronja Kardos Foto: Kim C Lundin

Festen har börjat, middagen är intagen och nu börjar själva huvudnumret – prisutdelningar på rad.

Stämning
Fin stämning i Vinterträdgården Foto: Kim C Lundin
Henrik Johnson
Henrik Johnson är konferencier för Ryttargalan – det är sen gammalt. Foto: Kim C Lundin

Årets ridskolehäst

Tillsammans med representanter för sponsorn Stora Enso delade den blinde ryttaren Yassin Haj Abdo ut pris till årets ridskolehäst. Det blev ponnyn Fonny från Bulycke Ryttarförening. En ung ryttarinna från föreningen förklarade varför Fonny var bäst.
– Han är som en vän och han lyssnar.

Pris Till Fonny
Årets ridskolehäst blev Fonny från Bulycke RF Foto: Kim C Lundin

Morgondagens stjärna

Ulla Håkanson äntrade scenen och berättade om att hon anser att de unga ryttarna går för fort fram med unga hästar.
– Min äldsta häst är 31 år och still going strong. Skynda långsamt så håller de längre.

Utsedd till morgondagens stjärna bland tre nominerade blev Beata Hermelin som tackade lagkaptenen Henrik Lannér för att de lagt upp en bra plan som lett till framgång.

Clara Hermelin
Beata Hermelin och Ulla Håkanson. Foto: Kim C Lundin

Morgondagens häst

Fälttävlansförbundskapten Fredrik Bergendorff delade ut priset till Morgondagens häst som blev Sara Algotsson Ostholts blivande stjärna Dinathia Sto född 2016 e Diacontinus u Natschy ue Natiello xx, uppfödare Werner Kaiser, ägare Sara Algotsson Ostholt och Chevau AB. Ryttare: Sara Algotsson Ostholt

– Dinathia är en it-häst hon har allt, jag har aldrig suttit på nåt liknande, hon har känts som en stjärna sedan hon var fyra år, berättade Sara Algotsson Ostholt från scenen.

Sara Algottson Ostholt
Sara Algotsson Ostholt hade många superlativ om Dinathia Foto: Kim C Lundin

Årets uppfödare

Förra årets vinnare i kategorin Årets uppfödare var Sören Savgren som fött upp Markan Cosmopolit. Då missade han galan på grund av en sjuk hund, nu gick det bättre trots snöovädret.

Årets vinnare heter Jonas Sohlman och han har tillsammans med alltför tidigt bortgångna Marjut Sohlman fött upp Wilma Hellströms vita stjärna Cicci BJN.
Jonas Sohlman hyllade den delade ansträngningen som görs av uppfödare och rätt ryttare som förvaltar vidare.

Jonas Sohlman Med Dotter Och Equitours Sören Savgren
Jonas Sohlman med dotter och representant från Equitours samt Sören Savgren Foto: Kim C Lundin

Årets tränare

Årets tränare skulle på sitt sätt kunna vara hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona efter bland annat hopplagets guld på EM i Milano, men han var prisutdelare.

Årets tränare är enligt nomineringen fantastisk på att lyfta varje ekipage – Tobias Grönberg. Han är dessutom ny tränare för fälttävlans ungdomslag.

Tobias Grönberg
Tobias Grönberg slängde käft med Henrik Johnson om ungdomens vilda upptåg i Lund. Foto: Kim C Lundin

Patrik Kittels eget pris – Årets kämpe

För flera år sedan instiftade Patrik Kittel sitt eget pris till ryttare och kämpar inom pararidsporten. I år gick priset till en klubb som har en fantastisk verksamhet för alla som vill rida.
– Alla är välkomna till oss, hälsade fyra representanter från klubben på scenen – Kramfors RK – som fick ta emot pris av Patrik Kittel.
En film från stall och ridhus visade upp en väldigt fin och inkluderande verksamhet.

Patrik Kittel
Patrik Kittel delar ut sitt eget pris Årets Kämpe – en fantastisk tradition instiftad på eget initiativ av honom. Foto: Kim C Lundin
Kramfors Rk Årets Käåmpe
Kramfors RK utsågs till Årets Kämpe av Patrik Kittel. Foto: Kim C Lundin

Årets ryttare och kuskar

Priset delas ut till ryttare i flera discipliner och på plats i år på Ryttargalan för att ta emot pris från ordförande Sandra Ruuda – som gör sin första Ryttargala som ordförande.

Sandra Ruuda
Sandra Ruuda delade ut pris till årets ryttare och kuskar. Foto: Kim C Lundin

På plats i vinterträdgården var årets ryttare i dressyr och fälttävlan, Patrik Kittel och Frida Andersén. De deklarerade båda sina avsikter om framtida framgångar – det är guld guld guld som gäller och dessutom tänker Frida vinna inomhusfälttävlan på söndag kväll.

Frida Andersen
Frida Andersén satsar, på alla sätt. Foto: Kim C Lundin

Årets kusk är den unga Linnea Kristiansen som är i Stockholm med fyrspannskusken Fredrik Persson. Linnea satsar framåt och är ett av körningens nya unga ansikten.

Linnea Kristiansen årets Kusk
Linnea Kristiansen årets Kusk Foto: Kim C Lundin

Årets hederspris

Årets hederspris delades ut till en som har förblivit en doldis i häst-Sverige men förmodligen gjort ett veritabelt Herkules stordåd för fälttävlan som sport.

Mats Björnetun, uppfinnare av MIM-tekniken, mekanismen som har försett terrängprovet med utlösningsbara hinder där hästens kraft hjälper till att säkra upp grenen tilldelades årets hederspris.
– Jag är jätteförvånad och har nog blivit lite lurad, jag hade ingen aning alls, sa en förvånad men hedrad Björnetun.

Hans berättelse om OS-generalen Thomas Bach besök på VM i Pratoni är inget mindre än legendariskt. Bach kom för att stänga dörren för den klassiska OS-disciplinen i kommande olympiska spel, stannade mycket längre än tänkt, fascinerades av terrängprovet och lugnades av bland annat just MIM-teknikens intåg i hinderkonstruktionen. I all korthet, historien tål att berättas både länge och ofta framför brasan de kommande åren för nu är grenen säkrad över OS i Los Angeles.

Mats Björnetun Årets Hederspris Mim-hinder
En förvånad pristagare Foto: Kim C Lundin
Mats Björnetun Årets Hederspris Mim-hinder
Pratoni -VM kom att bli ett av de mest minnesvärda mästerskapen för fälttävlan. Foto: Kim C Lundin

Årets komet

Det var tufft bland kandidaterna till årets komet i år med Kajsa Björe, Lina Forsberg och så yngsta kometen någonsin Ronja Kardos som fyllt 14 i år.

Årets Komet Ronja Kardos
Ronja Kardos med sin tränare Linn Larsson har precis blivit Årets komet Foto: Kim C Lundin

Tidningen Ridsports chefredaktör Catharina Hansson och webbchef Lina Nydahl delade ut priset till en ovanligt tyst Ronja Kardos.

Årets Komet Ronja Kardos
Årets Komet Ronja Kardos med Catharina Hansson och Lina Nydahl. Foto: Kim C Lundin
Årets Komet Ronja Kardos
Foto: Kim C Lundin

Årets hästskötare

Louise Barraud, Nederländerna – hoppning vinner priset Årets hästskötare.
Motivering: ”Hon är King Edwards och Ilianas hovleverantör och den hundraprocentiga klippan bakom dubbla VM-guld, EM-guld och chefen Henrik von Eckermanns 16 månader som världsetta. En glädjespridare som får ryttaren och hästarna att må som kungar och behålla kylan när det gäller som mest.”

Årets ridlärare

Pernilla Eriksson från Bodens Ridklubb utsågs till årets ridlärare och hyllades med en fin film och sponsorn Granngårdens representant Emma Johansson. Emma passade på att marknadsföra nya stövlar och hela vinterträdgården hyllade Pernilla Eriksson.

_rgala_kcl07702
Pernilla Eriksson och Emma Johansson med prischecken. Foto: Kim C Lundin

Kvällens underhållning

Förutom ett svängigt husband uderhöll Amanda Fondell från scenen.

Årets prestation

Prisutdelarna Maria Gretzer och SR:s Christian Olsson underhöll från scenen på riktigt underhållande vis och presenterade de tre kandidaterna till årets prestation.

_rgala_kcl07710
Estradörerna Maria Gretze och Christian Olsson Foto: Kim C Lundin

Valet stod mellan de tre herrarna i hopplandslaget som tog guld på EM i San Siro: RGB, Jens Fredricson och HvE.

Årets prestation går till världsettan – för 16:e månaden i följd – Henrik von Eckermann som är i Spanien och tävlar under helgen.

Se delar av Henrik von Eckermanns tacktal här

Delar av Henrik von Eckermanns tacktal

Årets häst

Som individuell ledare under hela EM i Milano och som slutlig femteplacerad individuellt och en stor del i lagguldet så var Markan Cosmopolit en självklar kandidat.
Markan Cosmopolit Valack, född 2011, SWB e Cohiba u Cohiba e Calido I, uppfödare:Sören Savgren, ägare: Markan Strömsholm, ryttare: Jens Fredricson

Motivering: ”Den svenska helylleprodukten ”Cosmo” har bevisat att förra årets VM-sensation inte var någon engångsföreteelse. Helt med på noterna i Milano där han tog ledningen direkt. En klippa i laget och femma efter finalen. En hjältehäst som gör sin svenska publik varm i hjärtat.”

årets Häst Markan Cosmopolit
Årets Häst Markan Cosmopolit med hela sitt ägarteam, ryttare Jens Fredricson och tillträdande generalsekreteraren Johan Fyrberg Foto: Kim C Lundin

Årets bragd

Kanske hade många ställt sina förhoppningar till att voltige-truppernas historiska prestationer skulle uppmärksammas men sist ut och med stöd från hela Vinterträdgården hyllades hopplandslaget. De stod för årets bragd och publiken fick se gastkramande sekvenser från den nervpirrande lagfinalen på San Siro.

Hopplandslaget årets Bragd
Hela teamet från Henrik Ankarcrona, Sara Johansson, Rasmus Westergren, Rolf-Göran Bengtsson, Silvia Torresani, Jens Fredricson, Wilma Hellström och prisutdelare Johan Fyrberg. Foto: Kim C Lundin
Filmklipp från prisutdelningen årets bragd

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden