Sverige
3 maj 2018 11:30

Fortfarande många hästar utan pass

DjurskyddNär länsstyrelsen gör djurskyddskontroller är det mer än 15 procent av de kontrollerade hästarna som saknar hästpass. ”Det är förvånande vanligt med brister på denna punkt”, skriver Jordbruksverket i årsrapporten.

Fortfarande många hästar utan pass
Fortfarande saknar många hästar i Sverige pass. Arkivbild

Under 2017 gjorde länsstyrelsens djurskyddshandläggare 10 828 kontroller, varav ungefär en femtedel, eller 2 258 kontroller, gällde hästar och hästanläggningar.
Mer än 15 procent av de kontrollerade hästarna saknade pass, trots att det varit lag på hästpass sedan 2006.

Jordbruksverket och länsstyrelserna ska nu ta fram en ny vägledning för kontroll av hästpass, för att likrikta kontrollen och säkerställa att passen verkligen kan visas upp.

En annan vanlig brist handlar om skaderisker i stall och hagar. Det kan exempelvis handla om att fönstergaller saknas eller inte är tillräckligt bra. Denna brist ligger stabilt högt, och Jordbruksverket skriver i rapporten att brister ofta beror på att djurägaren blivit hemmablind eller inte är medveten om vad som kan utgöra skaderisker för hästar.

Låg takhöjd
Andra vanliga brister som rör stallbyggnader är till exempel att takhöjden i stallet är för låg, att stallet har ventilationsbrister eller att ligghall för utegångsdjur saknas, alternativt inte uppfyller kraven. Fyra av tio kontrollerade anläggningar hade skaderisker.

Lika vanligt var det att anläggningarna saknade §16-tillstånd för hästhållning trots att ett sådant krävs. Hovvård, hästarnas hull och hur sjuka djur tas omhand är också punkter som granskas av länsstyrelsen, och där var det något färre anmärkningar under 2017 jämfört med tidigare år.

Når inte upp till målet
Länsstyrelsernas djurskyddshandläggare har som mål att göra lika många normalkontroller som kontroller efter en anmälan. Alla länsstyrelsen når inte upp till det målet, utan gör fortfarande fler kontroller efter anmälningar. Precis som tidigare år är det många anmälningar som visar sig vara obefogade. I genomsnitt har drygt 40 procent av kontrollerna som länsstyrelserna genomfört på plats under 2017 varit utan anmärkning.

Här finns Jordbruksverkets rapport

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-