Sportnytt
1 april 2016 13:00
Ridsportplus

Fortsatt krångligt kring passen

Den nya regeln om tilläggsregistering av importer har betytt extrakostnader och arbete för många hästägare. Men för en del har det blivit extra besvärligt. Flera hästägare har fått påbackning från Svenska Hästavelsförbundet för att deras ID-kontroller har varit mer än 30 dagar gamla när de kommit fram.

Fortsatt krångligt kring passen
Tilläggsregistreringen är både krånglig och kostsam för vissa hästägare.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du tre möjligheter:

Prenumerera på Ridsport

De aktuella hästägarna har ombetts göra en ny ID-kontroll och skicka in den. Därmed hamnat sist i kön igen.
Det är i dagsläget bara SH som kräver att ID-kontrollen ska vara 30 dagar, något som upprört en läsare:
– Vad är det som gör att en ID-kontroll har ett bäst före-datum? Och hur kan det vara så för några av mina hästar men inte för andra? 

I hennes fall har det hela blivit väldigt krångligt och även kostsamt. Hon gjorde ordning allt i god tid och skickade in direkt – men hon hade misuppfattat vilken organisation hon skulle skicka till. Därför kom passen i retur. Detta kostade hästägaren två avgifter för rekommenderat brev.
Då tidpunkten för vaccination närmade sig valde hon att först vaccinera innan hon skickade vidare passen till rätt förbund. Det är ju trots allt betydligt enklare att göra detta när hon hade passen i original. Detta gjorde att ID-kontrollerna var över 30 dagar när de anlände till SH.
– Jag förstår att man kan undra över detta, säger Kåre Gustafson, ordförande i SH. Men vi anser att en ID-kontroll är en färskvara, och har därför satt en tidsgräns för att öka korrektheten och säkerheten. Vi valde därför att lägga in 30 dagar i våra plan- och riktlinjer som godkänts av Jordbruksverket. Detta för att man har 30 dagar på sig att göra en tilläggsregistrering från att hästen kommit in i landet. Det som står i plan- och riktlinjerna måste vi hålla oss till, man kan ju inte ha ett regelverk bara litegrann. Alternativet hade alltså varit att inte ha någon tidsgräns alls, och då tror vi att felprocenten kommer öka.

Anmärkningsvärt i sammanhanget är även att det för tillfället är lång kö för behandling av passen. Det gör att det kan gå både två och tre månader innan SH upptäcker att ID-kontrollen var några dagar för gammal när den kom in. Även där kan Kåre förstå att hästägarna tycker det är konstigt och oproportionerligt, men hänvisar åter till regelverket.
Men har ni verkligen tid med att hålla på och vara så petiga nu när det är lång kö?
– Kanske inte, men har vi satt upp regler får vi följa dem.

På breven som skickas ut till de personer som har för gamla ID-kontroller finns inget namn på ansvarig handläggare. De är bara undertecknade med Svenska Hästavelsförbundet.
– Jag kan inte svara på rak arm varför det är så, det har nog bara blivit så, säger Kåre. Jag ska ta med mig den frågan, om det krävs ett namn på en ansvarig handläggare ska vi självklart se till att det blir det.

Fakta 
Varje registrerande förening sätter själva upp sina Plan- och riktlinjer, som sedan godkänns av Jordbruksverket. Därför ser reglerna lite olika ut för olika föreningar. Ingen av de övriga föreningar Ridsport har varit i kontakt med har motsvarande 30-dagarsregel för ID-kontrollerna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-