Krönika
22 september 15:55

Frågan hur man mår kan bli livsavgörande

GästkrönikaListan på elände och utmaningar kan tyckas oändligt oöverstiglig för hästägarna denna höst, och Ridsports gästkrönikör Anna Ozén menar att nu om någonsin är det viktigt att vara en god medmänniska. "Frågan om hur man mår och hur det står till kan denna höst bli direkt livsavgörande", säger Anna.

Frågan hur man mår kan bli livsavgörande
Anna Ozén är hästföretagare som brinner för en sund och framgångsrik hästbransch med hästens välfärd i centrum. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Hårt arbete slår talang. Hästens välmående går alltid i första hand. Monty Pythons sketch ”Four Yorkshire-men” där fyra välbärgade män bräcker varandra i eländig uppväxt och beklagar sig över dagens ungdom, går att direkt översätta till när äldre personer i branschen beskriver hur hårt de jobbat, hur många ben de brutit och hur många hästar de ridit per dag.

Hälsa och välmående för människan diskuteras inte, men hur hårt eller löst en nosgrimma ska vara spänd, eller huruvida man ska rida sin häst med eller utan skor, stöts och blöts.

Fokus på hur människan mår, hur många timmar det är sunt att arbeta och hur det står till med den fysiska och psykiska hälsan, har aldrig varit ett ämne för diskussion i vår värld. Hästar är inget för ”giveruppers”, denna höst och vinter kommer att sätta oss alla på hårda prov.

Hästar är inget för ”giveruppers”, denna höst och vinter kommer att sätta oss alla på hårda prov.

Uppfödarna med unghästar i stallet som inte sålts, utbildarna som behöver få in hästar att förädla och hästhållarna som måste se till att hästarna får skötsel, foder och strö varje dag. Inflation, höjda räntor och elpriser toppas denna sommar av torka och sedan översvämning.

När detta skrivs går det inte att ta sig ut på åkrarna för att skörda grovfoder och spannmål till kraftfoder. Listan på elände och utmaningar kan tyckas oändligt oöverstiglig – om debet och kredit inte lirar blir siffrorna på sista raden röda.

Frågan om hur man mår och hur det står till kan denna höst bli direkt livsavgörande och att vara en god medmänniska är viktigare än någonsin. Svensk trav- och galoppsport kommer inom kort att presentera en kartläggning av de aktivas psykiska och fysiska hälsa i projektet HOV – hälsa och välmående.

Syftet har varit att skapa en bild av hur de aktiva upplever sitt mående och sin prestationsmiljö. Vi vill gärna framhålla hur positivt det är för hälsan umgås med hästar. Men hur står det till för oss aktiva inom näringen?

Vi vill gärna framhålla hur positivt det är för hälsan umgås med hästar. Men hur står det till för oss aktiva inom näringen?

Jag önskar ett helhetsgrepp där det undersöks hur det står till med hästnäringens aktörers hälsa. Nu är det läge, med många nya personer på högt uppsatta poster inom näringen. LRF Häst, SvRF och Riksanläggningarna har/kommer att få nya chefer som verkligen kan göra skillnad och visa att det är ”a new sheriff in town”.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 15/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden