Körning
16 februari 2015 21:33
Ridsportplus

Från guldglans till iskallt ridhus

Inför jublande åskådare i Bordeaux kör Australiens Boyd Exell in sitt sjätte guld i fyrspannens världscup. Fem dagar senare står han i ett kylskåpskallt ridhus i Flyinge och försöker få svenska kuskar att lyssna, försöka och göra som han säger.

Från guldglans till iskallt ridhus
Maria Henriksson har varit med från början i Körkalaset.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Så ser vardagen ut för världens meste fyrspannskusk. Han har träningar över hela Europa och tack vare goda kontakter med främst Fredrik Persson som började locka över honom även till Sverige, så hänger han kvar här. Körkalaset rullar på.

Triumfen i Bordeaux verkar han redan ha lagt bakom sig, även om han är nöjd, mycket nöjd med finalhelgen.
– Dan Henriksson hade byggt en mycket bra bana, teknisk och ganska knepig, säger Boyd Exell. Det gällde att ha respekt för hindren och inte komma in för fort, vi såg alla vad som hände Ijsbrand Chardon.

Det är alltid mycket känslor med i segerögonblicket. För Boyd Exell blev det extra mycket. Han pensionerade nämligen en av sina verkliga trotjänare i samband med finalen, nämligen 25-årige Carrington Park Ajax, till vardags kallad Junior. En häst som funnits med i spannet igenom hela världscupen, år efter år.
– Han fick avsluta en fantastisk karriär med en seger, härligt.

Junior går alltså in i pensionärsgänget hemma hos numera Hollandsbaserade Team Exell. I stallarna på den nya anläggningen finns bland många andra också de två svenska ston han köpte från Bollerup, via Axel Olin, Demi och Daphne.

Här vill Boyd gärna dementera ryktet om att han inte vill ha ston i sitt spann. De kan vara knepiga, de kan gilla att synas för mycket på ”kollegernas” bekostnad men de kan också vara helt fantastiska att köra.

Många internationella kuskar har koll på bra svenska hästar.
– Många av de svenska hästarna har fullblodsinslag och det gör dem extra intressanta och eleganta.

Han har tränat i Körkalaset i drygt ett år och har inga planer på att lägga av med det så länge kuskarna vill ha honom och det passar in i ett tufft tidsschema. Flera av svenskarna har också bett honom komma till tävlingsplatser, kanske kan han få in det i schemat i år.

Att bo i Holland underlättar logistiken för teamet, ingen väntan på färjorna längre när det är dags att bege sig till tävlingsplatserna. Han är en mångfaldig mästare men håller ändå en ganska låg profil när det gäller det egna tävlandet, och det är definitivt inte rosetter och priser som är det allra viktigaste.
– Man måste ha en bra känsla, betonar Boyd Exell. Du måste vara nöjd med din körning när du passerar målgång, sedan kan du titta på resultattavlan.

Det finns också ett liv utanför hästarna och körningen. Boyd Exell kommer från Australiens södra kust, ”mellan Sydney och Melbourne” och vattensport kom tidigt in i hans liv, vattenskidor, snabba båtar, segling. Och så var han en ganska bra tennisspelare, vann flera tävlingar. När det är lugnare på fyrspannsfronten åker han hem till Australien och laddar upp för en ny säsong med sina ”gamla” sporter.

Australien, England och nu Holland. Familjen hänger med, barnen går i språkskola och hästspråket är internationellt.
– Fast jag har svårt med svenskan.

Han ser fram emot en ny, tuff säsong utomhus. Värsta konkurrenterna?
– Ja du vet aldrig var du har Ijsbrand Chardon. För att inte tala om Chester Weber!

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden