Världen
8 januari 15:01

Frankrike kräver kunskapsbevis av hästägare

DjurskyddTre nya lagar som rör hästar gäller nu i Frankrike. En av dem innebär att hästägare inom ett år måste ta ett kunskapsbevis för att få äga hästar. Straffen för djurplågeri skärps också.

Frankrike kräver kunskapsbevis av hästägare
Nu skärps lagen i Frankrike för att skydda hästars välmående. Arkivbild: Ann-Sofi Hjärn

Nytt år, nya lagar. För Frankrikes del innebär det nyheter som rör hästvälfärd.

En ny lag säger att den som äger hästar måste visa att hen har kunskap om hur hästar ska tas om hand, enligt Service Public. Inom ett år måste alla som äger privathästar ha avlagt provet och fått beviset. Redan 2019 införde det franska ridsportförbundet ett sådant krav för den som vill vara medlem i förbundet.

En annan lag säger att hästar som nervsnittas ska registreras. I Frankrike räknas metoden som behandling av svåra hovproblem, men det är inte tillåtet att tävla hästar som nervsnittats.

Den tredje lagen säger att den hästägare som inte betalar stallhyran riskerar att hästen auktioneras ut. Att inte betala för hästen räknas numera som att ägaren överger djuret. Hästägaren ska få formellt besked om vilka riskerna är och det är efter tre månader utan betalning som en domstol kan besluta om auktion. Allt enligt Horsetalk.

Straffen för att behandla hästar illa höjs kraftigt. Vid grova fall av djurplågeri kan straffet bli tre år i fängelse och böter på 45 000 Euro. Om hästen dör kan fängelsetiden bli fem år och bötessumman 75 000 Euro. Det rapporterar Chevalmag.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden