Nyheter
11 mars 2020 09:21

Fransk stortävling inställd och Dutch Masters decimerad

CoronasmittanCoronaviruset fortsätter att slå mot människor och stora tävlingar. Spektakulära Saut Hermés som skulle ha hållits i Paris nästa helg ställs nu in – samtidigt som The Dutch Masters i Nederländerna i stället väljer att begränsa antalet besökare. "Jag kommer att vara så försiktig jag kan", säger Natalie Oldfors som rider världscupdressyren.

Fransk stortävling inställd och Dutch Masters decimerad
Natalie Oldfors är just nu på väg till Nederländerna för att rida världscupdressyren. Foto: Roland Thunholm

Den femstjärniga stortävlingen The Dutch Masters går den 12-15 mars i holländska ´s-Hertogenbosch och innehåller både världscupdressyr samt prestigefulla Rolex Grand Prix med världens bästa ryttare i startfälten. Efter ett påbud från den holländska regeringen om att ställa in evenemang med fler än 1 000 besökare på grund av coronasmittans utveckling, har arrangören efter ett krismöte valt att genomföra tävlingen i förminskat format. Antalet besökare begränsas nu till 1 000 per dag och de biljettköpare som köpt biljetter först är de som får komma in.

Svenskar som kommer till start är enligt uppgift hoppryttarna Peder Fredricson och Henrik von Eckermann samt Natalie Oldfors och Isabella Tovek på dressyrsidan. Även Cecilia Bergåkra skulle varit på plats för att rida U25-dressyr, men meddelade under tisdagen via sociala medier att hon avstår på grund av coronasmittan. ”It’s better to be safe than sorry”, skriver hon på Facebook.

– Jag kommer att vara så försiktig jag kan med handsprit, plasthandskar och specialmask. Jag kommer att hålla mig på mitt hotellrum eller i stallet hos min häst, säger Natalie Oldfors till Ridsport.

– Arrangörens plan är att begränsa till 1 000 åskådare och vi följer de restriktioner som finns. Det säkraste är nog att följa utvecklingen och råden från Folkhälsomyndigheten, säger Lisen Bratt Fredricson.

Samtidigt höjs upprörda röster över att arrangören av The Dutch Masters inte ställer in helt och hållet. Många tycker det är skandalöst och att pengar styr över människoliv – medan andra håller tummarna för att just deras biljetter ska få grönt ljus.

Den storslagna franska hopptävlingen Saut Hermés som skulle gått av stapeln i magnifika Grand Palais i Paris den 20-22 mars meddelade samtidigt under tisdagen i närmast poetiska ordalag det sorgfyllda beslutet att ställa in tävlingen. Beslutet är ett resultat av den franska regeringens dekret om att ställa in alla evenemang med mer än 1 000 besökare.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden