Fälttävlan
20 oktober 2013 13:40

Fransk VM-seger

Populär fransk hemmaseger och blågult fall. Det som såg så bra ut efter terrängen grusades totalt när bommarna föll för svensktrion i 6-årsklassen i Le Lion. Jonna Friman och Heaven var bäst av svenskarna på 18:e plats i årets unghäst-VM.

Jonna och familjeuppfödningen Heaven (e Corlensky G-Amiral) gjorde ett rejält ryck i terrängen, från dressyrens 38:e plats till en 13:e, så det fanns förhoppningar om ytterligare avancemang. Skimmeln såg fräsch ut, men bommarna föll och ekipaget rasade till 18:e plats.

Det gick inte mycket bättre för Therese Ohlsson, som rev med båda sina hästar. Bäst var stora, 174 cm höga, Easy Come Easy Go (e e Quit Easy-Lux Z, uppf Therese Ohlsson) på platsen efter Jonna. Valacken såg lite trött ut, men full av kämpagöd; här skulle jobbas.
– Han var lite mör i kroppen, och när han är så stor blir det tufft. Jag måste hålla ihop galoppen, för han hoppar så otroligt väl, det går inte att hoppa på fart, säger Therese, som trots allt var nöjd med två nedslag.
– Det här är en bra erfarenhet för båda hästarna. Jag har lärt mig hur de reagerar och jag hoppas kunna komma tillbaka med dem nästa år som 7-åringar.
 
Plenty of Magic (e Mighty Magic-Turban Rose, uppf Katarina Jacobsson) låg på 23:e plats och tappade ytterligare en placering efter flera rivningar – som inte ens Therese märkte.
– Nej, jag vet inte var vi rev, erkänner hon.
– Han blev lite snabb, kanske att jag skulle ha dämpat honom mer. Men jag lät honom rulla på, för de brukar mäta snålt här.

Totalt ändå en godkänd insats av svenskarna – alla tre 6-åringar fullföljde. Det var 44 ekipage som kom till start – 25 tog sig i mål.

För ryttarna i toppen spökade nerverna, men en hade nerver av stål. Ledaren Thomas Carlile lyckades hålla ihop ritten inför en förväntansfull hemmapublik och kunde defilera i full galopp med den härliga Tenareze (SF e Jaguar Mail-Quatar de Plape HN).
– He’s exceptionel. Jag köpte honom som 2-åring, året efter gick han i hagen och som 4-åring gick han banhoppning. Förra året vann han franska mästerskapen i fälttävlan för 5-åringar, berättar Thomas, som har stor chans till ytterligare en medalj. Med sin 7-åring ligger han tvåa.

Silvret gick till rutinerade Andrew Nicholson och Jet Set, en spansk häst e Nordico som han försökte köpa redan som 3-åring. Då var dock hästen för dyr.
– När det visade sig att den förmodligen inte skulle bli någon GP-häst i hoppning kunde jag slå till, säger en uppenbart glad Andrew.
– Det här är en av de bästa 6-åringar som jag haft.

Bronset gick något överraskande till Polen, genom Pawel Spisak och Banderas, en polsk häst e Morawia (westf).
– Jag började rida honom den här säsongen så han har inte mycket erfarenhet. Men för varje tävling vi har gjort har jag känt att det finns mer och mer. Jag tror på honom för framtiden.

Efter den obligatoriska franska tvåtimmarslunchen startar 7-årsklassen – utan Ludwig Svennerstål och Catania som låg på 17:e plats. Hästen var inte fräsch vid morgonens besiktning.

Läs mer
Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-