Fälttävlan
30 juni 2024 10:37
Ridsportplus

Fredrik Bergendorff om medaljchanserna: ”Statistiken kan ha fel”

OS 2024Förbundskapten Fredrik Bergendorff har valt ett starkt lag bestående av fyra kvinnor som ska representera Sverige i OS i fälttävlan. Här berättar han mer om Sveriges medaljchanser, hur de jobbat med digitala verktyg och taktiken inför mästerskapet i Paris.

Fredrik Bergendorff om medaljchanserna: ”Statistiken kan ha fel”
Fredrik Bergendorff vid presskonferensen på Stockholm Stadion på lördagen. Foto: Daniel Enestubbe

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Vid OS i Tokyo föll Therese Viklund av i terrängen, Louise Romeike missade ett hinder och blev utesluten och man beslöt att Sara Algotsson Ostholt inte skulle starta eftersom det inte fanns något att rida för. Därmed skulle de heller inte rida banhoppningen, fick de veta. Men det visade sig vara fel – och det var arrangören som inte kunde reglerna och gav ryttarna felaktiga besked.
    – Ja, det är aldrig vi som gör fel, konstaterar fälttävlans förbundskapten Fredrik Bergendorff skämtsamt.
    Till slut genomförde de svenska ryttarna banhoppningen i Tokyo och laget slutade på 14:e plats med 744 straffpoäng.

    Sara struken i sista stund

    I år är det dags för revansch och förbundskaptenen presenterade sitt lag för OS i Paris vid en pressträff på Stockholms Stadion. I det laget var Sara Algotsson Ostholt tidigare självskriven med sin nya stjärna Dynamite Jack, men är nu ute ur leken efter att hästen skadat sig och man dessutom har hittat en lös benbit.

    Laget består nu av Frida Andersén – Box Leo (SWB val f 2010 e Jaguar Mail-Quite Easy, uppf/äg Therese Örup), Louise Romeike – Caspian (ZfDP val f -14 e LB Crumble-Heraldik xx, uppf Hans Beil, äg Claas Hermann Romeike.), Sofia Sjöborg – Bryjamolga van het Marienshof Z (ZANG sto f -11 e Bamako de Muze-Lord Z, uppf Marienshof Stal, äg J, S och M Sjöborg) med Malin Asai – Golden Midnight (SWB val f -08 e Goldmine-Maraton, uppf Gert Hermansson, äg Karin Berglund) som reserv.

    Terrängbanan i Paris passar svenskarna

    Vid pressträffen sade förbundskaptenen:
    – Den första ryttare vi tog ut var Frida Andersén, en otroligt duktig ryttare, absolut en av de bästa i världen. Sedan har vi Louise Romeike och Caspian, det är verkligen en häst som alla pratar om och det ska bli så roligt att få visa upp honom.

    – Sofia Sjöborg var inte med i Tokyo, men däremot har de erfarenhet från två EM, det är väldigt roligt att ha henne med oss. Och Malin Asai har en av de snabbaste terränghästarna som finns i Golden Midnight. Jag tror att detta kan vara en terrängbana som kan passa det svenska laget. Banan kan bli svår att nå tiden på, men jag hoppas att det kan bli en fördel för Sverige.

    Borde kunna vara snabba

    Har ni någon taktik inför Paris?
    – Det handlar om att rida som vi vanligtvis gör, rida så bra vi kan. Med tre ryttare ut så är det inte så mycket att tänka på.

    – Vi måste vara bra och snabba i terrängen, vi borde kunna vara det. Det enda som egentligen kan hända är att efter att två hästar gått i terrängen – kan man göra något med den tredje hästen för att säkerställa ett resultat? Det är möjligt, men det är också möjligt att vi bara behöver gå så hårt vi kan på ett säkert sätt. Som vi vanligtvis gör.

    Vad har arbetet med det digitala verktyget betytt för laget?
    – Det har varit jätteviktigt för att få något slags bakgrund till vad vi pratar om. Ridning handlar mycket om mjuka värden, känsla och erfarenhet. Men med det digitala verktyget, den GPS som hästarna har haft, får vi siffror på vad vi pratar om. Det är jätteviktigt som ett ytterligare steg för att förstå hur vi ska bli snabbare – och vi är absolut snabbare nu än vi var för två år sedan.

    Ni har jobbat med ”hältappen” Sleip också – har den haft någon betydelse för prestationen eller bara för hållbarheten?
    – En hållbarhetsfråga blir ju en prestationsfråga. Appen har gjort det väldigt mycket enklare att kommunicera mellan vår centrala veterinär och ryttarna. Jag tror att Sleip kommer att stanna kvar hos oss på lång tid. Om man kan förstå hur en hel häst ser ut, när den är normal, när den är glad – då blir det lättare att se när något inte är riktigt rätt. Då kan man sätta in rätt insatser tidigt.

    Dressyren svenskarnas svaghet

    Finns det några svagheter i laget?
    – Ja, det skulle vara förbundskaptenen då, ha ha. Men det är klart att vi arbetar på det. Vi vet att vi är lite efter i dressyren jämfört med andra, men det är också där vi är.

    Och Caspian är den minst rutinerade av hästarna.
    – Ja, men han har presterat väldigt bra i Boekelo och i övrigt. Han har tagit sin plats i laget på de meriterna som han har. Och Louise är en av våra bättre ryttare med otroligt mycket erfarenhet. Klart man måste fråga sig – är han redo eller inte? Man vill ju matcha en häst rätt. Jag tror den hästen kommer att bli ännu bättre nästa år, men han är absolut redo nu. Det är en supertuff häst.

    Statistiken kan ha fel om medaljchanserna

    Hur bedömer du Sveriges chanser?
    – Det är svårt. Om man tittar på statistiken kommer vi att missa medaljerna. men där har vi haft fel många gånger förut. Med tre hästar i laget kan det avgöras på om man har en bra eller en väldigt bra dag. Så det gäller att vi gör ett bra jobb. Vi har sett till att vi i laget kan stötta varandra att göra ett bra jobb när det gäller. Alla vet hur det känns att vara i skarpt läge, de kan inte bara rida snabbt när ingen tittar på. Hur svårt blir det att hålla tiden i terrängen? Såna saker avgör hur nära medaljerna vi kan komma.

    Det viktiga är att vi säljer svensk ridsport tillbaka till Sverige och ut i världen som något som är bra att ta efter

    – Det viktiga är att ryttarna får chans att prestera så bra de kan och att vi gör det på ett sätt där laget arbetar bra tillsammans, där vi säljer svensk ridsport tillbaka till Sverige och ut i världen som något som är bra att ta efter. Det är också saker som är viktiga, förutom att jag hade älskat att få en medalj.

    – Statistiken säger att vi kommer att missa medaljerna, men vi kommer att göra allt för att visa att den har fel.

    Det finns ju en lång lista med hästvälfärdsåtgärder som ska genomföras under OS i Paris? Hur har ni sett att dessa kommer att påverka er inom fälttävlan?

    – Nej, det har vi inte märkt något av. Men det finns ju andra åtgärder som görs för att rädda världen och då har vi till exempel inte luftkonditionering i stallet. Och det var en sak som vi tänkte på. Det är ju viktigt att våra hästar har det bra. Men nu har de lovat att det systemet som de har, där de drar in kalluft från skogen in i stallet, ska göra att hästarna har en bra miljö.

    – Hästarna är värda så hemskt mycket mer än en tävling.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 103 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym