Sverige
28 mars 19:05
Ridsportplus

Friande domen mot ridsportprofilen överklagad

RättegångTingsrätten har värderat bevisningen fel. Det skriver advokaten till de biologiska föräldrarna vars dotter dog i ett familjehem för över tio år sedan. Nu begär föräldrarna och advokaten att hovrätten ska ta upp fallet.

Friande domen mot ridsportprofilen överklagad
Makarna som drev familjehemmet friades från alla misstankar i tingsrätten, men nu har de biologiska föräldrarna överklagat. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I början av mars friade Lunds tingsrätt de makar som driver ett familjehem, och som i ett enskilt åtal anklagades för dråp alternativt vållande till annans död efter att en 15-årig flicka avled. Kvinnan i paret som driver familjehemmet har flera uppdrag i ridsporten.

Nu har ett överklagande av domen kommit. De biologiska föräldrarnas advokat Monica Crusner menar att tingsrätten värderade bevisningen fel. Hon menar att väsentliga uppgifter som kom fram i förhören inte står med i tingsrättens dom, liksom att tingsrätten kategoriskt har tillmätt unga förhörspersoners vittnesmål ett lågt bevisvärde, med hänvisning till att de själva var barn vid tidpunkten för dödsfallet.

”Det är anmärkningsvärt att tingsrätten generellt tycks tillmäta unga människors vittnesutsagor ett lägre bevisvärde än vuxnas endast av det skälet att de är unga, utan att bedöma varje enskild utsaga mot de sedvanliga kriterierna för trovärdighet och tillförlitlighet”, skriver advokaten bland annat.

Advokaten hävdar också att familjehemsföräldrarna inte iakttog normal aktsamhet när flickan var sjuk, utan tog medvetna risker när de inte uppsökte vård.

Tre nivåer av yrkanden

Advokaten och de biologiska föräldrarna yrkar i första hand på att familjehemsparet ska dömas för dråp, i andra hand för vållande till annans död, grovt brott.

I överklagandet har också ett tredje yrkande lagts till, som inte fanns med i tingsrätten. Även om hovrätten inte kommer fram till att det handlar om vållande till annans död, grovt brott, eller om hovrätten liksom tingsrätten kommer fram till att vållande-anklagelsen är preskriberad, så yrkar advokaten att de biologiska föräldrarna ändå ska få skadestånd.

Advokaten yrkar också att hovrätten ska ändra tingsrättens dom så att de biologiska föräldrarnas rättegångskostnader, åtta miljoner i tingsrätten och ett nytt belopp i hovrätten, ska betalas av staten.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden