Sverige
6 mars 12:56
Ridsportplus

Familjehemsmamman friad: ”Jag känner bara en stor sorg”

RättsligtFamiljehemsföräldrarna med anknytning till ridsporten frias från alla misstankar om brott efter rättegången om en familjehemsplacerad flickas död.
”Jag tänker att det bara är en massa sorg, även om vi blir friade på alla punkter av en enig rätt”, säger mamman till Ridsport.

Familjehemsmamman friad: ”Jag känner bara en stor sorg”
Fosterfamiljen frias på alla punkter. Foto: Getty Images/iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Rättegången i Lunds tingsrätt var följden av ett enskilt åtal, där den döda flickans biologiska föräldrar drev målet, då polis och åklagare tidigare har kommit fram till att inget brott hade begåtts i samband med flickans död i april 2012.

De biologiska föräldrarnas advokat yrkade att familjehemsföräldrarna skulle dömas till långa fängelsestraff för dråp, samt betala skadestånd till de biologiska föräldrarna och stå för rättegångskostnaderna på dryga åtta miljoner.

Frias från alla misstankar

Allt detta säger domen i Lunds tingsrätt nej till. Enligt domen kan inte flickans dödsorsak säkert fastställas. Flickan var sjuk i körtelfeber, och de biologiska föräldrarna har försökt bevisa att hon kan ha dött till följd av Lemierres syndrom.
”Risken för dödsfall i körtelfeber är mycket låg och Lemierres syndrom är ovanligt. Även om flickan var sjuk under en längre tid så har utredningen inte visat på ett sjukdomsförlopp som märkbart avvikit från vad som är känt om körtelfeber och den information om sjukdomen som fosterföräldrarna fått” skriver rätten i domen där familjehemsföräldrarna frias från misstankar om dråp.

Under rättegången användes en utredning från Socialstyrelsen som ett bärande argument från de biologiska föräldrarna. I rapporten finns uppgifter om flickans sjukdomstillstånd, men tingsrätten noterar i domen att de uppgifterna kommer från biinformation, som kom till Socialstyrelsen i form av epostmeddelanden och Facebookchattar från olika personer. Enligt tingsrättens bedömning är detta bevis därmed av ringa värde.

”En grundläggande osäkerhetsfaktor vad gäller alla vittnesiakttagelser i målet är vidare att de avser förhållanden som ligger mer än tio år tillbaka i tiden och huvuddelen av de hörda var själva barn vid tillfället” skriver tingsrätten också.

Om inte tingsrätten kunde döma för dråp, hade de biologiska föräldrarnas advokat yrkat att familjehemsföräldrarna skulle dömas för vållande till annans död, men det brottet var preskriberat innan stämningsansökan hade nått familjehemsföräldrarna, skriver tingsrätten i domen.

Förberedde sig på en fällande dom

− Det jag känner i dag är en sorg, inte bara för oss utan även för flickans föräldrar, säger ridsportprofilen som stått åtalad till Ridsport.

Även om familjehemsföräldrarnas advokater sagt att de hade svårt att tänka sig en fällande dom, har familjen ändå varit tvungen att ta ställning till en helt annan utgång.
− Hela vårt liv stod på spel. Även om vi visste att vi var oskyldiga, och vår advokat sagt att vi inte skulle fällas, så har vi behövt tänka på vad som skulle hända med vår familj, med gården och hästarna, om vi hade häktats och dömts till fängelse.

Kommer att överklagas

De biologiska föräldrarnas advokat Monica Crusner hade redan innan domen offentliggjordes påbörjat sin överklagan till hovrätten.

– Hade vi vunnit så hade andra sidan överklagat så det har hela tiden varit självklart att målet går vidare, säger hon till Ystads Allehanda.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden