Sverige
10 januari 15:12
Ridsportplus

Stort intresse för rättegång mot ridsportprofil

Dödsfall blir rättssakI morgon onsdag inleds rättegången där en ridsportprofil står åtalad för dråp. Rättegången är ovanlig på flera sätt och Lunds tingsrätt räknar med att den kommer att väcka ett intresse från media och allmänhet.

Stort intresse för rättegång mot ridsportprofil
Lunds tingsrätt har avkunnat domen. Foto: Lars Lydig

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hela åtta dagar är avsatta till rättegången, som är ovanlig så till vida att processen bygger på ett enskilt åtal och inte att en åklagare väckt åtal. Det är målsägandens familj som valt att ta saken till domstol trots att åklagare vid två olika tillfällen har valt att inte driva fallet med motiveringen att ”det saknas anledning anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats”.

Detta beslut har även överprövats åtta gånger, med samma resultat.

Det var i april 2012 som en 15-årig flicka hittades död i sin säng i ett familjehem. Kvinnan i familjen där flickan var placerad har flera uppdrag inom ridsporten.

Mamman drev målet vidare

Flickan hade varit sjuk i körtelfeber ett antal dagar när hon blev akut sämre och avled. Efter att mamman till flickan i åratal försökt få åklagare att göra en förundersökning kring dödsfallet gick hon i fjol vidare och väckte enskilt åtal med hjälp av en advokat.

− Det är mycket ovanligt att ett mål drivs genom enskilt åtal när det gäller den här typen av grova påståenden, säger Björn Hansson, lagman vid Lunds tingsrätt och den som kommer att sitta domare i målet.
− Enskilt åtal väcks oftast när det gäller förtal eller förolämpning, eller vid påstående om tjänstefel, fortsätter han.

Björn Hansson Foto Carl Johan Erikson
Målets domare, lagman Björn Hansson. Foto: Carl Johan Erikson

I åtalet yrkar mamman via sin advokat att paret som hade familjehemmet i första hand ska ställas till ansvar för dråp, genom att de tillsammans och i samförstånd berövat flickan livet, eftersom de underlåtit att ingripa och omgående se till att flickan kom under adekvat vård när hon var allvarligt sjuk.

I andra hand yrkar mamman och hennes advokat att paret ska dömas för vållande till annans död – grovt brott.

Ser dödsfallet som tragisk olyckshändelse

Paret som drev familjehemmet nekar till att ha begått något brottsligt och deras advokat har tidigare sagt till Ridsport att hon och hennes klienter ser dödsfallet som en tragisk olyckshändelse, precis så som det bedömdes av polis och åklagare från första början.

Vid rättegången i Lunds tingsrätt kommer det inte att finnas någon åklagare som driver målet och lägger fram bevisning, utan den rollen får familjens advokat ta sig an. Advokaten har kallat 29 vittnen som på olika sätt ska styrka att paret där flickan bodde har gjort sig skyldigt till dråp.

Bevisbördan ligger på den som driver målet

Från början ville advokaten kalla ännu fler vitten, men där sade domstolen ifrån. Advokaten till det åtalade paret har bara kallat två vittnen. Domaren Björn Hansson ser inget konstigt i den ojämnheten, utan menar att den beror på att bevisbördan ligger på målsäganden, eftersom det är de som driver målet.
− Det är familjens advokat som ska bevisa att ett brott har begåtts, säger Björn Hansson.

En stor sal i Lunds tingsrätt är bokad för rättegången, eftersom rätten räknar med en del intresse då målet har varit omskrivet i media.

Hela processen kommer dock troligen inte att vara öppen för allmänheten.
− Det kommer rätten att besluta om efterhand, och en generell målsättning är alltid att ha så mycket som möjligt inför öppna dörrar, men jag utgår från att sådant som berör exempelvis obduktionen och bilder därifrån kommer att ske bakom stängda dörrar, säger Björn Hansson.

Fakta

Enskilt och allmänt åtal

Enskilt åtal

Åtal som väcks av en enskild person, målsäganden, och inte av åklagare. Vissa brott, framförallt ärekränkningsbrott, får inte åtalas av en åklagare utan lov av den som brottet riktade sig mot. Även vid brott som faller under allmänt åtal kan enskilt åtal väckas om åklagaren beslutar att inte åtala.

Allmänt åtal

Åtal som väcks av en åklagare för ”det allmännas”, det vill säga samhällets, räkning.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden