Sverige
8 september 11:08

Ridsportprofil anklagas för dråp

Åtal2012 avled en tonårsflicka som var familjehemsplacerad hos en ridsportprofil. Under åren har flickans biologiska mamma anmält paret som driver familjehemmet sju gånger, och anklagat dem för vållande till flickans död. Åklagare har aldrig funnit skäl att väcka åtal, men nu har flickans familj väckt enskilt åtal mot paret.

Ridsportprofil anklagas för dråp
Ridsportprofilen som står åtalad för dråp har bland annat förtroendeuppdrag inom Svenska Ridsportförbundet. Foto: iStock

Tonårsflickan var placerad hos ridsportprofilen och hennes man, som driver ett familjehem för ungdomar som behöver stöd. I april 2012 insjuknade flickan i körtelfeber, och ett par veckor senare hittades hon död i sin säng.

Obduktionen visade att hon drabbats av akut dubbelsidig lunginflammation och det fanns även tecken på att hon led av Lemierres syndrom, en sjukdom som kan vara livshotande om den inte behandlas med antibiotika.

Efter flickans död gjordes en polisutredning som slutade i att det inte fanns någon misstanke om brott. Flickans mamma har dock fortsatt att driva fallet, då hon anser att paret som driver familjehemmet inte sett till att flickan fått den vård som krävdes. Åklagaren har vid sju tillfällen beslutat att avslå mammans begäran om att inleda en förundersökning om vållande till annans död. Detta beslut har också överprövats av Utvecklingscentrum, som har kommit till samma slutsats – att det inte går att styrka att något brott har begåtts.

I april i år, kort före tioårsdagen för flickans död, lämnade flickans familj in en stämningsansökan gällande dråp alternativt vållande till annans död mot ridsportprofilen och hennes man. Eftersom åklagaren valt att inte väcka åtal har flickans familj, som är målsägande i fallet, väckt enskilt åtal med hjälp av sin advokat. Familjen vill även ha skadestånd för psykiskt lidande och ersättning för begravningskostnaderna.

Familjehemsparet har hela tiden nekat till anklagelserna, som nu för första gången kan prövas i domstol. Tidigare i veckan hölls ett sammanträde för att förbereda förhandlingen. Något datum för huvudförhandlingen är ännu inte satt.

Fakta

Enskilt och allmänt åtal

Enskilt åtal

Åtal som väcks av en enskild person, målsäganden, och inte av åklagare. Vissa brott, framförallt ärekränkningsbrott, får inte åtalas av en åklagare utan lov av den som brottet riktade sig mot. Även vid brott som faller under allmänt åtal kan enskilt åtal väckas om åklagaren beslutar att inte åtala.

Allmänt åtal

Åtal som väcks av en åklagare för ”det allmännas”, det vill säga samhällets, räkning.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden