Sverige
15 februari 17:13
Ridsportplus

Advokaten yrkade på fängelse efter flickas död i familjehem

AnklagadeDe biologiska föräldrarnas advokat yrkade på långa fängelsestraff för det par som drev ett familjehem där en 15-årig flicka dog för över tio år sedan. Familjehemmets advokater hävdade att fosterföräldrarna svartmålats och att det inte fanns något som gav stöd för att de hade varit vårdslösa.

Advokaten yrkade på fängelse efter flickas död i familjehem
Den åtta dagar långa rättegången är nu avslutad. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I dag avslutades den rättegång där de biologiska föräldrarna till en familjehemsplacerad flicka väckt enskilt åtal mot familjehemmet tio år efter att flickan blev sjuk och avled.

Familjehemmet drevs av en familj där kvinnan har en stark knytning till ridsporten.

På den åttonde och sista dagen av rättegången var det dags för slutpläderingar. Men innan advokaterna äntrade scenen hölls ännu ett förhör. Det var familjehemmets advokater som hade kallat en läkare för att svara på frågor om körtelfeber, som flickan i familjehemmet hade drabbats av.

− Man är ofta sjuk rätt så länge. Man kan bli bättre och sämre igen, sade läkaren enligt Ystads Allehandas rapportering.

Han sade också att den snabba försämringen av flickans hälsa troligen berodde på sepsis, där förloppet från första symptom till man är riktigt sjuk kan gå på 5–6 timmar.

Lång slutplädering med krav på fängelse

De biologiska föräldrarnas advokat Monica Crusner höll sedan en slutplädering på två timmar och 20 minuter. Advokaten pläderade utifrån sin uppfattning att flickans liv hade kunnat räddas om hon hade fått adekvat vård.

– Fosterföräldrarna lämnade en svårt sjuk flicka ensam på sitt rum i 18 timmar innan hon hittades död. Normal aktsamhet är att titta till ett svårt sjukt barn oftare än var 18:e timme, sade Monica Crusner också.

De biologiska föräldrarna har yrkat skadestånd på 300 000 kronor vardera. Advokaten yrkade också att fosterföräldrarna skulle dömas till maxstraffet för dråp, vilket är tio års fängelse, samt att familjehemmet skulle stå för rättegångskostnaderna på åtta miljoner.

Preskriptionstiden redan uppnådd

Fosterpappans försvarare, Jonas Carlsson, inledde fosterföräldrarnas plädering med att prata om preskriptionen.

– Efter en viss tid kan man inte döma ut någon påföljd. Vi menar att de tio åren passerat när vi delgavs åtalet, sade han enligt Ystads Allehandas rapportering.

Han hävdade också att mycket som sagts under rättegången inte alls har handlat om ansvarsfrågan, utan om hur vårdföretaget och flickans hemkommun betett sig.

Han påminde också om att vittnena talade om händelser som ägt rum för tio år sedan, och att det borde vara en varningssignal angående sanningshalten i uppgifterna.

Inget stöd för att fosterföräldrarna varit vårdslösa

Fostermammans advokat Sophia Nottehed fortsatte med att tala om flickans symptom, som var helt förenliga med körtelfeber.
− Fosterföräldrarna gjorde allt som läkaren sa att de skulle, och flickan kan ha fått sepsis (blodförgiftning) efter att hon gick och lade sig kvällen innan hon dog. Det kan alltså vara så att ingen kan ha haft möjlighet att upptäcka hur allvarligt sjuk hon var, sade Sophia Nottehed som menade att det inte finns något stöd för att fosterföräldrarna på något sätt varit vårdslösa, och att åtalet inte kan vinna bifall.

Dom i målet meddelas 6 mars.

Här kan du följa direktrapporteringen från rättegången hos Ystads Allehanda (Betalvägg)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden