Sverige
6 mars 2023 11:13

Familjehemsföräldrarna frias från brottsmisstankar

RättegångDet blev friande domar mot paret som hade familjehemmet där en tonårsflicka dog. Det meddelade Lunds tingsrätt för en stund sedan.

Familjehemsföräldrarna frias från brottsmisstankar
Lunds tingsrätt har avkunnat domen. Foto: Lars Lydig

Det går inte att fastställa den egentliga orsaken till flickans död, och familjehemsföräldrarnas agerande talar med styrka mot att de hade insikt i hur allvarligt flickans tillstånd skulle komma att bli, skriver Lunds tingsrätt bland annat i domen, där fosterföräldrarna frias helt från ansvar i samband med flickans död.

”Enligt tingsrättens bedömning finns det därför inget i utredningen som ger stöd för brottspåståendet. Åtalet för dråp ska därför ogillas” skriver rätten i domen.

– Det är inte bevisat att flickans sjukdomsförlopp var annat än vad som normalt följer av körtelfeber och vad familjehemsföräldrarna fått veta om sjukdomen. Det finns ingen utredning som visar att familjehemsföräldrarna förstått att det fanns en allvarlig risk för att flickan kunde dö om hon inte fick vård, säger lagmannen Björn Hansson i ett pressmeddelande från Lunds tingsrätt.

Rätten gjorde även en prövning av de begärda skadestånden, och kommer fram till samma sak, att familjehemsföräldrarna inte borde ha förstått att flickan var så sjuk att hon riskerade att dö och att familjehemsföräldrarna inte ska betala något skadestånd.

De biologiska föräldrarna hade genom sin advokat yrkat på att fosterföräldrarna skulle dömas för vållande till annans död om inte tingsrätten ansåg att de gjort sig skyldiga till dråp. Men tingsrätten skriver i domen att preskriptionstiden för det brottet hade gått ut när fosterföräldrarna nåddes av stämningen. Därför prövades inte de brottsmisstankarna.

Rätten var enig

Det var i april 2012 som flickan hittades död i sin säng i familjehemmet. Mamman i familjen har olika uppdrag inom ridsporten. Någon förundersökning inleddes aldrig, eftersom polis och åklagare inte ansåg att det fanns några misstankar om brott.

Mer än tio år senare väckte de biologiska föräldrarna enskilt åtal gällande dråp och tidigare i år genomfördes rättegången i Lunds tingsrätt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden