Världen
8 december 2023 10:33

Frivilligt med sporrar på FEI-tävlingar från 2024

DressyrreglerSporrar blir från och med årsskiftet frivilliga i internationell dressyr – en fråga som Sverige sedan länge varit med och drivit.

Frivilligt med sporrar på FEI-tävlingar från 2024
Ska sporrar och kandar vara obligatoriska när man tävlar dressyr på högsta nivå? Åsikterna går isär men nu blir sporrar frivilliga. Foto: iStock

Debattvågorna kring de obligatoriska sporrarna på FEI-tävlingar i dressyr har svallat höga. Nu klargör internationella ridsportförbundet FEI att sporrarna blir frivilliga från och med den 1 januari 2024, vilket FEI:s generalförsamling beslutade om på årsmötet i Mexiko. Kandaret är dock fortsatt obligatoriskt på Grand Prix-nivå. Medskicket från FEI är att man tar frågan kring kandarets vara eller icke vara vidare genom att följa forskningen på området.

När det gäller kandaret är det ett flertal länder, däribland Sverige, som vill se att även det blir frivilligt, men det är också en demokratisk process med 130 länder involverade. Det behöver man ha förståelse för, ”men vi måste vara lite modiga och driva attitydförändringen”, säger Svenska Ridsportförbundets ordförande Sandra Ruuda i en intervju med Göteborgs-Posten.
– Vi har ett annat förhållningssätt till hästen som i dag i förhållande till hur vi har haft det. Den äldre generationen behöver ompröva sin kunskap och den nya generationen behöver höja sin kunskap, säger Sandra Ruuda till GP.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden