Träningstips
26 januari 2018 11:30
Ridsportplus

Lekfullt för 4-åringarna med Kerstin André

Dressyr med Kerstin André, del 3 20174-åringen har precis börjat i förskolan och det mesta är fortfarande lekfullt och lättsamt. Det är viktigt att du gör det rätt från början och tar hänsyn till att den unga hästen fortfarande är under tillväxt både fysiskt och psykiskt.

Lekfullt för 4-åringarna med Kerstin André
Utveckla traven huvudsakligen i lättridning med bara korta sekvenser av nedsittning, för att behålla avspändheten i hästen ryggmuskulatur. Ha tillräckligt korta stigläder för att obesvärat kunna rida lätt i traven och sitta i lätt sits i galopp. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Fakta

    Tips. Realistiska målsättningar för en 4-åring

    • Att hästen kan röra sig taktmässigt i alla gångarter. I skritt gäller detta både med och utan kontakt mellan ryttarens hand och hästens mun. Taktstörningar att vara vaksam på är exempelvis passartad skritt, balanstrav och fyrtaktsgalopp.

    • Att hästen förbättrar sin rakriktning och genomsläpplighet på raka och böjda spår, att hästen spårar.

    • Att hästen kan bära ryttaren på ett fysiskt och mentalt avslappnat sätt i alla gångarter.

    • Att hästen lyssnar på ryttarens hjälper och önskningar och förstår vad skänklar och tyglar betyder.

    • Att hästen trivs med den ridutrustning som ryttaren behöver. Helst ska ryttaren klara sig utan sporrar och spö, men är hästen är lite bekväm är ett kort spö att föredra.

    • Att på ett unghästmässigt sätt klara övergångar mellan två närliggande gångarter utan taktstörningar och motstånd.

    • Att klara av vissa tempoförändringar inom gångarten, utan att bärigheten försämras och den förtroendefulla kontakten mellan häst och ryttare förloras.

    • Att klara av lättare bom- och cavaletti-övningar.

    Expandera

    I förra avsnittet diskuterade vi de svårigheter som möter 6-åringen som ska ta steget upp till medelsvår. Nu tar vi två steg tillbaka och tittar på vad vi kan vänta oss av en 4-åring.

    Som vanligt måste kraven anpassas till hästens förutsättningar och förväntningarna kan variera. I dag är de flesta hästar avlade specifikt för en viss disciplin och det ger bättre anatomiska förutsättningar, men också vissa svagheter.

    En egenskap som kan göra utbildningen svårare är överrörlighet, där den stora rörligheten i lederna gör att stabiliteten minskar om inte musklerna förmår stadga och hålla ihop leden. Muskelkorsetten måste därför vara tillräckligt stark för att stabilisera leden, så att inte ledbanden och själva leden överbelastas.

    Risken för skador på lederna är stor när hästen har växt mycket och har stor rörlighet, men inte så stark muskelapparat. Därför måste ryttaren vara försiktig med exempelvis ökad trav, höga tempon, snabba vändningar och dåligt underlag. Detta kan förvärra en dålig balans och sliter på lederna, precis som träning av redan trötta muskler.

    Fakta

    Tips. Så skolar du din 4-åring

    Lär hästen att söka kontakten och stretcha överlinjen med hjälp av bjudningen till bettet. Utveckla kommunikationen för att kunna länga hästens överlinje, både i uppvärmningen, under passet och i nedvarvningen.

     

    Om hästen vill släppa kontakten med bettet, försök att erbjuda kontakten med båda händerna. Bettet ska då inverka mer i hästens mungipor än på lanerna.

     

    Växla veckoprogrammet, för den unga hästen blir lätt uttråkad och kan då bli spänd mentalt och fysiskt. Tänk på att inte göra samma arbete flera dagar i följd.

     

    Ridpassen bör vara korta, maximalt 30 till 40 minuter, med många korta skrittpass.

     

     Rid ut i skog och mark i sällskap med mer rutinerat ekipage.

      

    Använd ofta rösten som stöd för sits, skänkel och tygel. Renodla hjälperna, använd gas och broms för sig. Prova successivt att ge allt mindre hjälper för att förbättra hästens uppmärksamhet på ryttaren.

    Expandera

    Generellt sett rider många ryttare sin unghäst i för högt tempo i trav och för långsamt i galopp. Nu kan du ta hjälp av ny teknik, som appen Equilab, för att mäta hastighet och intensitet i ridpasset och se om din egen upplevelse stämmer med verkligheten.

    Kerstin André
    Använd även skritt som en gångart där du kan utveckla kommunikationen med bettet. Här är framdelsvändningar, skrittvolter, sidvärtsrörelser och övergångar från trav till skritt lämpliga. Foto: Lottapictures

    Rörlighet och temperament

    Jämför vi med människan, så har kroppen störst rörlighet under den intensivaste tillväxtperioden i tonåren. På en överrörlig människa syns detta tydligast i knä- och armbågslederna, men en överrörlig led kommer sällan ensam.

    I hästsammanhang är det lätt att koppla överrörlighet till temperamentet, vilket är felaktigt eftersom det finns hästar som är överrörliga och avslappnade, eller överrörliga och spända. På en avslappnad häst är det lättare att känna om hästen inte är redo för en viss övning, utan behöver mer muskelkraft för att kunna samla ihop och stabilisera sin kropp.

    Den mentalt spända hästen kan ge ett intryck av att klara av sina stora rörelser på grund av att den kompenserar sin muskulära svaghet med överspänning.

    Fakta

    Tips. Ridövningar som utvecklar och stärker

    •  Övergångar från galopp till trav är en bra övning för att få kontakt med hästens mun via bettet. Om hästen är het i övergången behöver du ta lite mer tid på dig och låta hästen slappna av inom gångarten. Behåll underskänkeln intill hästens sida, det ger trygghet.

    •  Använd hörnen för att öva övergångar, det ger balans och smidighet. Trava längs långsidan, gör övergång till skritt före hörnet, skritta igenom hörnet, trava ut ur hörnet.

    •  Överrörliga och överaktiva hästar behöver få hjälp att hitta mer avspänning inom gångarten och att ta kortare steg. Här hjälper många övergångar mellan trav och skritt. Ta gärna hjälp av bommar eller cavaletti. Skritta över tre bommar, trava cirka 20 meter, övergång till skritt och skritta över bommarna igen.

    •  För att förbättra balansen i galopp kan du rida 20-metersvolter fördelade längs långsidan på fyrkanten. I varje volt gör du tempoväxlingar i galoppen.

    •  För att länga formen kan du använda serpentiner i trav, det är lättare att länga ut formen när du byter riktning. Om du kommer ut till spåret och känner att du inte hinner bli klar i bågen, kan du ta hjälp av en hel volt över hela banan. Volten är speciellt användbar i det varv där det är svårare för hästen att forma sig och sänka nacken.

    Expandera

    Tack till fotomodellerna Yvonne Österholm och årets bruksprovsvinnare Ironman H (KWPN, e Bordeaux-Rousseau, uppf J A M Hurkmans, äg Ucas AB.)

    Fakta

    Kerstin André

    171221_fullfartiforskolan_lottapictures3 Kerstin André är A-tränare i dressyr, lärare på Flyinges beridarprogram och supervisor för ponny- och undomslandslagen. Hennes egna tävlingsmeriter inkluderar resultat i 1,50-hoppning, svår dressyr och medelsvår fälttävlan. Namnkunniga elever är Anita Roslund, Eva Fahlbrink, Mia och Ebba von Essen samt Stefan Jansson.

    Expandera

    Denna text publicerades första gången den 26 maj, i Ridsports pappersutgåva nummer 10-2017.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden