Körning
16 juli 2018 12:58

Full fart på körigt jubileum

FalsterboFemårsjubileum, stilbedömning, ett gäng blivande elitkuskar och många fina körningar. Årets upplaga av Falsterbo Horse Show Driving hade en hel del att erbjuda. Det var full fart från början.

Full fart på körigt jubileum
Öivind Mikkelsen är årets segrare i Falsterbo Driving. Norskt i topp alltså, hästen heter Cartoon Hedegard och fick stilbedömningsdomarnas enda tiopoängare. Foto: Eva Österlund

16 kuskar kom till start både med ponny och häst. Alla körde en grundomgång och sedan gick de tre bästa ponnyerna och de tre bästa hästarna en finalrunda.

Yngst på banan var 12-åriga Sofie Strauss från Göteborg med sin hackneyponny Bazook. Det gick undan, en boll föll men såg ett tag ut som om tiden kunde räcka till en finalplats.

Anna Blom från Skånska Körsällskapet var också sugen på att komma i topp tre. Hon startade sin JiPe Good Gracious och fick till den första felfria rundan. Men varken Sofies eller Annas tid räckte hela vägen, speciellt när kuskar som Anna Racking, Johanna Nilsson och Linnea Kristiansen visade hur fort det faktiskt gick att köra på den här banan.

Till finalkörning
De gick till finalkörning alla tre och fick sällskap av hästkuskarna Johan Herner med O’man, Sara Blohm med Disco Diamond och gästen från Norge, Öivind Mikkelsen med läckra Cartoon Hedegard.

Linneakristiansen_evaosterlund
Linnea Kristiansen och Plassens Lucky Luke är i toppform i år. Vinst i Falsterbo. Förstås. Groom är Linnea Kristiansen.
Annaracking_evaosterlund
Anna Racking höll tungan rätt i mun och blev tvåa i ponnyklassen. Foto: Eva Österlund
Sofiestrauss_evaosterlund
Sofie Strauss var yngst i startfältet i Falsterbos körning. Fort gick det och fint såg det ut. Groom är Karin Mårlind Strauss och ponnyn heter Bazook. Foto: Eva Österlund
Johannanilsson_evaosterlund
Johanna Nilsson och Calle på väg mot en finalplats. Groom är Marie Nilsson. Foto: Eva Österlund
Johanherner_evaosterlund
Johan Herner och O´man går i mål. Det blev en rekordvarm körning i Falsterbo. Foto: Eva Österlund
Karolinaswärdh_evaosterlund
Karolina Swärdh, ansvarig för körningen i Falsterbo, karamar om segraren i ponnyklassen, Linnea Kristiansen. Foto: Eva Österlund
Annablom_evaosterlund
Anna Blom och JiPe Good Gracious –  ett av många fina ponnyekipage i Falsterbo. Foto: Eva Österlund
Sarablohm_evaosetrlund
Sara Blohm och Disco Diamond blev tredje bästa hästekipage.

I finalrundan gällde det inte bara att köra extra fort och felfritt. Nu gällde det att köra snyggt också och vara i harmoni med sin häst.

Maria Gretzer och Nicke Pålsson var stilbedömningsdomare och hade stenkoll på varje ekipage. Efter att varje finalkusk kört kom också deras omdömen. De satte tre betyg, på körskickligheten, på samspelet mellan kusk och häst och på helhetsintrycket.

Alla sex ekipagen satsade lite extra men Linnea Kristiansen med ponnyn Plassens Lucky Luke är ju i en fruktansvärt fin form, säsongen har varit lysande för hennes del så här långt. 2016 vann hon i Falsterbo och gav nu allt för att upprepa den segern också i år.

”Häftig körning”
– En riktigt häftig körning, menade Maria Gretzer om Linnea och Lucky.
– Ett mycket bra samspel, fin tajming och en härlig framåtanda.  Det blir 9-9-9.
Med det blev Linnea segrare även i stilbedömningen bland ponnyekipagen.

Anna Racking och new foreststoet Landslysts Monette var tvåa  och i stilbedömningen hade hon 25,5.

– Bra kört, bra samspel med ponnyn, kanske vi önskar lite mer elegans, menade domarna.
Trean i ponnyklassen Johanna Nilsson med new forestvalacken Calle fick omdömet att hon körde säkert och stadig och hade ett fint samspel med sin ponny.
– Vi hade dock önskat oss lite mer framårbjudning, tyckte Maria Gretzer.

Hård strid
Striden var hård även bland de stora hästarna.Sara Blohm fick fart på store Disco men två bollar föll och därmed hoppet om seger. Disco har vunnit här förut, då med Camilla Lind på kuskbocken.

– Bra jobbat med en stor häst, sa domarna.
Johan Herner var sugen på seger och satte full fart på sin häst O’man redan i grundomgången. I omkörningen gick det ännu fortare för det här rutinerade ekipaget, visserligen med en boll ner men tiden var bra.

Men det skulle bli norskt i topp, Öivind Mikkelsen var i praktslag och lotsade runt sin fina häst på ett sätt som fick både publik och domarna att jubla.
– En fantastisk runda, så snyggt, menade domarna och delade ut dagens enda tiopoängare för helhetsintrycket.

Två vinnare
Linnea Kristiansen och Öivind Mikkelsen årets vinnare av körningen i Falsterbo alltså, vilken härlig dag för alla körentusiaster som fanns på plats. En viss förvirring när det gällde resultatredovisningen blev dock en besvikelse för ett annars trevligt arrangemang.

Rättelse: I en tidigare version av reportaget stod det att kusken Anna Blom körde sin welsvalack Bestman. Det var fel, den här gången var det JiPe Good Gracious som gick framför vagnen. Ridsport beklagar misstaget.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden