Sverige
23 januari 2022 12:30
Ridsportplus

Fullföljde inte ansökan om hästpass – får betala vite

HästpassEn hästägare i Stockholm har trots upprepade påminnelser inte skaffat pass till sin häst. Nu får hon betala vite.

Fullföljde inte ansökan om hästpass – får betala vite
Alla hästar i EU måste ha pass. (Hästpasset på bilden har inget samband med texten.) Foto: Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det hela började med att en hästägare i Stockholm ansökte om utfärdande av hästpass genom Svenska Hästavelsförbundet i mars 2015. Ansökan var dock inte komplett och hästägaren fick en kompletteringsanmodan samma dag.

Påminnelser om att komplettera ansökan skickades sedan i januari 2018 och i maj 2019, den senaste med information om gällande EU-lagstiftning.

Länsstyrelsen i Stockholms län förelade i april 2020 hästägaren att ansöka om hästpass för sin häst. Senast sex veckor efter detta anmodades hästägaren att skicka in handlingar som kunde styrka att detta var gjort. Beslutet förenades med ett vite om 5 000 kronor och delgavs hästägaren i november 2020. Inget överklagande har kommit och beslutet har därmed vunnit laga kraft.

Inte ett ljud från hästägaren

Länsstyrelsen har med anledning av detta ansökt om att det med föreläggandet förenade vitet ska dömas ut och Förvaltningsrätten har bifallit ansökan. Hästägaren ska betala vite till staten om 5 000 kronor.

Länsstyrelsen har yrkat följande: Om hästen avlidit eller sålts vidare borde hästägaren ha meddelat det till Svenska Hästavelsförbundet initialt eller till länsstyrelsen åtminstone efter delgivning av beslutet. Då det inte har framkommit annat än att personen i fråga fortfarande är ägare till hästen och att hon inte har följt föreläggandet om att ansöka om hästpass inom föreskriven tid så ska vitet dömas ut.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden