Körning
11 augusti 2020 19:20
Ridsportplus

Fyrspann med russ – Maria Johanssons sanndröm

FyrspannMaria Johansson har alltid drömt om att köra fyrspann. Fyra russ framför vagnen – det skulle vara något alldeles extra. I helgen i Åstorp var det dags att bevisa att det inte bara var en dröm, nu har spannet börjat rulla på allvar.

Fyrspann med russ – Maria Johanssons sanndröm
Det är det här hon vill göra, Maria Johansson. Köra sina fina spannruss så bra som möjligt. Foto: Eva Österlund

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Maria Johansson har sin bas på en gård på södra Gotland. Hästverksamhet med ridskola, sommarläger, turistverksamhet.
– Det är lektioner från nio till fem varje dag på sommaren. Det är drygt 40 hästar i alla storlekar som används i verksamheten. Då vill det till att man har en familj som stöttar och bra personal. Och det har jag, berättar Maria.

Hon lockades in i körningen av en annan av Gotlands framgångsrika kuskar, nämligen Ewa Kolmodin Weijmar. Det blev parkörning, så småningom en plats i landslaget och större uppgifter.
– Jag ringde till landslagsledaren Lotta Pålsson och frågade hur man skulle göra för att komma med till ett VM.
– Det var mitt mål, de stora tävlingarna internationellt. Bara att få vara med där.

Då slog livet till, en tråkig period privat där kanske inte köra fyrspann var högsta prioritet.
– Men drömmen fanns kvar hela tiden och jag riktigt längtade efter att få prova i alla fall.

Mitt under ett åskväder satte hon ihop ett gäng russ, körde och insåg snabbt att det var det här hon ville göra. Köra fyra russ så bra som möjligt och på sikt tävla dem.

Träningsmöjligheterna på Gotland kan skifta men Maria satte igång den stora fyrspannskollen. När hon inte körde själv gick hon igenom allt om körning på Youtube och annat filmat körmaterial, hon läste fyrspannslegendaren Christer Pålssons bok om körning och hon tränade, hemma och när det fanns möjlighet för till exempel fyrspannskusken Daniel Schneider.

Ett mentalt jättelyft

Han tittade noga på spannet, tittade en gång till och sa till en mycket nervös Maria.
– Det här ska du fortsätta med, du kan det här.
Ett mentalt jättelyft för Maria och hennes stora dröm som plötsligt var verklighet.
– Det här kan faktiskt gå, tänkte jag. Jag ska göra det här!
Tävlingen i Åstorp i helgen var det största och svåraste hittills för Maria och hennes russ.
– Ambitionen var att att rulla igenom, lära både av misstag och av det jag gjorde rätt.

Bild 2:maria
Maria Johansson har totalt fokus på uppgiften att ta sig runt Åstorps krävande hinderområde. I drygt 30 graders värme dessutom. Foto: Eva Österlund
Bild 5:maria
En hel flock i stallet en stund efter målgång i sista momentet vid Åstorp körtävling i helgen. Med många russar är det extra bra med duktiga medhjälpare. Här är det Ellen Norrby som håller koll.

Maria har också som så många andra börjat träna för Axel Olin. När han hinner och när de båda har tid. I Åstorp höll han stenkoll på henne trots att han själv tävlade med nya parhästar.
– Jag kommer alltid med tusen frågor, frågar mycket varför, varför.
– Med Axels hjälp fungerar det mesta jättebra.

Ridsport träffar Maria när det hela är över, när den stora packningen börjar och när ekipaget så småningom ska rulla mot Gotland igen.
– Vi har klarat av det. Det var inte enkelt men det gick, sammanfattar Maria.

Jakt på sponsorer

Det är russen från partiden som är stommen i spannet. Så här såg det ut i Åstorp: vänster förlöpare Dinkel e Nestor, höger förlöpare Hults Pickatjo e Göte 411, vänster stånghäst Cimbus e Bus-Oskar 581, höger stånghäst Trusst me e Njord. Hela gänget kommer tillbaka till Åstorp och tävlingen i september. Några utlandstävlingar blir det ju inte i år.
– Klart jag är besviken, det är väl alla som vill ut. Samtidigt har det här året fått mig att verkligen fundera på vad det är jag vill med min körning. Och det känns rätt, jag har hittat hem med mitt spann, det är där jag vill vara, säger Maria.

Den stora jakten på en finansiering har redan börjat, det är inte billigt att hålla och tävla ett fyrspann även om det är modell mindre.
– Jag har en plan för framtiden, säger Maria, men vill inte avslöja så mycket mer när det gäller jakten på sponsorer.

När hon kör, oavsett moment, är hon otroligt fokuserad.
– Jag har fått höra att jag kan se lite arg ut men det är ju för att jag är så koncentrerad på vad som händer, vad jag gör och hur hästarna går. Fast nu, den här gången, försökte jag le under dressyrprogrammet. När jag kom ihåg det!

Marias dröm om att köra fyrspann är verkligen på gång. När gränserna öppnas vill hon vara med på de internationella tävlingarna. Det här är bara starten för ”Gotlandsspannet”.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden