Världen
5 januari 2020 12:40

Går samman för att rädda hästar från elden

RäddningsinsatserPå flera håll i Australien går frivilliga in och gör räddningsinsatser för att hästar inte ska skadas eller dö i de omfattande bränderna. Stall öppnas för hästar som behöver evakueras, och människor hjälps åt för att flytta hästar.

Går samman för att rädda hästar från elden
Bränderna i Australien väntas ta ny fart inom några dagar. Foto: iStock

På söndagsmorgonen svensk tid hade elden gått fram över 60 000 kvadratkilometer land i Australien – ett område som motsvarar två gånger Belgiens landareal, enligt Expressen.

På många håll i de drabbade områdena görs stora insatser för att rädda människor, byggnader, och djur. Det finns uppgifter om att 500 miljoner vilda djur omkommit, och ABC News uppger att 2 900 tamdjur dött av branden eller röken. Hur många hästar som omkommit finns ännu inga siffror på.

På Facebook finns flera grupper där människor hjälps åt för att undsätta hästar, och Shibumi Equestrian Centre i New South Wales är ett ställe som först erbjudit hjälp, och nu själva behöver skydda sin anläggning.

Anläggningen har den senaste tiden tagit emot hästar från andra eldhärjade områden, men har nu hamnat i farozonen, och berättar på sociala medier hur de det senaste dygnet har fått flytta 50 hästar till ridbanor som hade bevattnats kraftigt för att inte elden skulle få fäste.
”För tillfället så blöter vi ner ridbanor och hästar gång på gång, vi spolar vatten på allt vi har, stall och bostäder, även inomhus” skriver Shibumi Equestrian Centre.

I delstaten Victoria har hästverksamheter gått samman och organiserat skyddsstall för hästar och andra djur. Dessa stall finns på galoppanläggningar.

Galopptränaren Renee Hoysted från Wangaratta säger till sajten Racing.com att hela samhället har enats för att hantera följderna av bränderna.
− Hästverksamheterna har öppnat sin famn och erbjuder sina anläggningar för hästar från områden som är i fara, säger Hoysted.

I olika Facebookgrupper delar människor med sig av tips om stallplatser. Där kan man också  söka hjälp med att transportera hästar från hotade områden. Myndigheterna har också information riktad till hästägare på sina hemsidor.

Flera kända personer, såsom Pink och Nicole Kidman har skänkt pengar till räddningsfonder i samband med branden.

Just i dag, söndag, har vädret varit svalare i de branddrabbade områdena, men högre temperaturer och blåsigt väder väntas åter i slutet av nästa vecka.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden