Sportnytt
4 juni 2022 18:31
Ridsportplus

GCT drar till Saudiarabien i år

SportwashingVärldscupfinalerna i hoppning och dressyr 2024 går i Riyadh. Men redan i år drar Global Champions Tour till Saudiarabien.

GCT drar till Saudiarabien i år
H&M som sponsrar Stockholm Hearts, GCL-laget med bland andra Malin Baryard Johnsson i, har inga problem med att de tävlar i diktaturer. Foto: Stefano Grasso/LGCT

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  I december förra året var Peder Fredricson och tävlade i Riyadh tillsammans med Edwina Tops Alexander, Athina Onassis och ett par, tre andra europeiska ryttare. Övriga deltagare var från den arabiska världscupligan.

  Två månader senare kom beskedet att Global Champions Tour, GCT, fått Riyadh som ny tävlingsplats. Därmed skulle årets säsong inledas i en diktatur, Qatar, och avslutas i en annan, Saudiarabien.

  Ridsportens unika position i könsfrågan framhålls

  Ridsport frågade GCT om risken att bli en reklampelare för diktaturen i Saudi. I svaret från GTC:s presstjänst framhålls ridsportens unika position i könsfrågan och tävlingsledningen starka tro på att ”ridsporten, som all sport, kan driva på en positiv förändring och modernisering kulturellt och socialt”.

  ”Vi kommer att arbeta med kvinnor och män från Saudi Equestrian Federation, hjälpa till att utbilda lokala funktionärer som domare, stewards och veterinärer i alla aspekter så som toppsport, hästvälfärd, högkvalitativ organisation och anläggning vilket är centralt för vår agenda”, skriver GCT vidare.

  I lagtävlingen GCL rider sex svenska ryttare: Henrik von Eckermann, Linda Heed, Angelica Augustsson Zanotelli, Evelina Tovek samt H&M-ryttarna Peder Fredricson och Malin Baryard Johnsson. Alla 16 lag måste ha ryttare med på alla deltävlingar.

  H&M är positiva till deltagande på plats

  Nytt lag för i år är Stockholm Hearts, sponsrat av H&M. Om deltävlingen i Riyadh säger Petra Leijon af Burén, sponsoransvarig för H&M ridsport, i ett skriftligt svar:

  ”Att laget deltar på plats och visar att män och kvinnor tävlar på lika villkor är något vi ser som positivt. Vi har en tät dialog med arrangörerna för att säkerställa att arran-gemanget genomförs på ett säkert och rättvist sätt.”

   

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 8/2022.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden