Sverige
5 juli 15:08

God prognos för årets skörd

SkördÅrets skörd beräknas öka 25 procent mot föregående år. Det är glädjebeskedet som kommer med Lantmännens beräkningar.

God prognos för årets skörd
Det bådar gott inför årets skörd. Foto: iStockphoto

Försommarens torka som följdes av långvarigt regn gjorde skörden 2023 till en av de sämsta på 30 år för svenska bönder. Sverige, som normalt sett exporterar spannmål, tvingades istället importera. Det blev kostsamt för svenska bönder och beräknas ha kostat svenskt lantbruk mellan två och en halv till tre miljarder kronor. Det märktes även för hästägare som fick skrala höskördar.

– Årets skörd är alltid viktig men känns faktiskt lite viktigare i år, säger Per Lindahl, lantbrukare och ordförande för Lantmännen.
– Som lantbrukare investerar man mycket innan man vet vilken skörd man får. Därför känns det extra viktigt att få signalen om att det här kommer bli bra.

Ökningen på 25 procent innebär att årets skörd beräknas nå normala nivåer. Orsaken bakom de senaste årens ojämna skördar tros vara klimatets alltmer ihållande torra, omväxlat med blöta, väderlek.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden