Dressyr
15 augusti 2019 19:00
Ridsportplus

Goda gener gav LA-seger vid 30 års ålder

Pigg pensionärHelene Rick Willén i Uppsala har ett unikt sto i sitt stall. Inte nog med att stoet vann en LA:1 förra helgen vid en ålder av 30 år - Canabina är också mamma till en tidigare landslagshäst i körning.

Goda gener gav LA-seger vid 30 års ålder
30-åriga Canabina har inga planer på att trappa ned. I helgen vann hon och Helene Rick Wallén en LA:1. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I lördags reds lokala dressyrklasser hos Frösåkers Ryttare, och klassen LA:1 med tio startande hade ett minst sagt unikt ekipage som segrare. På 69,86 procent tog Helene Rick Willén från Uppsala Dressyrsällskap hem segern på sin Canabina (SWB sto f-89 e Flamingo-Sombrero, uppf Åsa Fagerlind) – detta vid en ålder på 30 år fyllda för hästen.

Helene och Canabina har en 15-årig historia ihop. Det började med att Helene sökte efter en häst att låna, och fann en pyttannons om ”litet sto med bra gång”.
– Jag kände direkt att hon hade något speciellt, och när ägaren efter ett halvår frågade om jag ville köpa henne var det självklart, berättar Helene för Ridsport.

Välutbildad men inte tävlad

Canabina var Helene första egna tävlingshäst, och de har gjort tävlingsresan tillsammans. Tidigare hade Helene tävlat på ridskolehästar, och Canabina var inte tävlad alls när Helene kom över henne.
– Hon var välutbildad men hade gått som avelssto. Vi började tävla något år senare och sedan har vi fortsatt.

De har tävlat regelbundet sedan debuten, och tog sig till några godkända starter i Msv B. När Canabina började bli upp emot 25 år gammal började Helene fundera på om Canabina skulle få lugna ner sig och sluta tävla.
– Men hon har aldrig gillat att vila och hon tycker det är kul med uppmärksamhet, så vi har hållit igång och tävlat under alla år.
– Det lyser om henne när hon känner att människor står runt henne.

Varierad träning med bommar och promenader

Även om Canabina gillar att hålla igång får hon ändå ta det lite lugnare numera. Hon motioneras bara varannan dag och det blir mycket promenader. Men däremellan är det varierad träning, bland annat med bommar som Canabina gillar.
– Jag försöker göra det roligt för henne, och så är hon förstås ute i hagen varje dag – det är viktigt.

Helene beskriver Canabina som lite egen, och att man inte får något gratis, som när Helene blir nervös – då tycker Canabina att ryttaren får klara sig själv.
– Men om jag gör allt rätt, då ger hon allt.

Den höga åldern är inget som syns på Canabina. Helene beskriver henne som lite kantig i hullet, men det är något hon alltid varit. Tänderna kontrolleras två gånger per år.
– När vi opererade bort en tand så lossnade tanden på andra sidan, annars har hon inga problem med tänderna och hon äter grovfoder som vanligt.
– Det märks inte att hon är så gammal som hon är, men min tränare brukar skryta om hennes ålder inför de andra, säger Helene med ett skratt.

3generationer
Tre generationer hästar med goda gener: Flamingo, Canabina och Corfy. Foto: Krister Lindh/Privat/Eva Österlund

Ärvt fina gener från pappa Flamingo

Helene har ingen riktig förklaring till hur Canabina kan vara så fräsch vid sin höga ålder, men funderar lite på om det kan vara ärftligt.
– Hon har ju fina gener, pappa Flamingo var en fin häst av den äldre modellen.

Flamingo var under flera år topphäst hos Ulla Håkansson, och har en lång rad segrar och placeringar på meritlistan. Han ingick bland annat i det svenska laget som tog brons vid OS i Los Angeles 1984.

190815_janolofsson
När Helene köpte Canabina fick hon höra att sonen Corfy tävlades i par av Jan Olofsson. Här ses han i Åstorp tillsammans med Matizz. Foto: Krister Lindh

Sina goda gener har Canabina även ärvt vidare, inte minst genom sonen Corfy (SWB val f-95 e Maraton-Flamingo, uppf Åsa Fagerlind). När Helene köpte Canabina fick hon veta att Corfy ingick i landslaget i körning med parkusken Jan Olofsson. Sedan har Corfy kommit att ingå i fyrspannet hos Fredrik Persson.
– Det är häftigt med fyrspannen och jag satt bänkad vid EM när han var med där, berättar Helene. Ridsport skrev ett reportage om Corfy inför EM i Göteborg för två år sedan som du kan hitta här.

Fredrikpersson_foto_jennyschwielerstaaf_img_3567
Vid EM i Göteborg satt Helene bänkad och följde Fredrik Perssons fyrspann. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Siktar inte högre

Om det blir några mer starter för Canabina är inte säkert. Helgens LA-start var den första för säsongen och Helene funderade länge på om hon verkligen kunde starta Canabina vid hennes ålder. Men om det blir fler starter kommer de i alla fall inte att vara på någon högre nivå.
– Nej LA räcker gott och väl, tycker Helene.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden