Dressyr
21 maj 2021 06:25
Ridsportplus

GP-hästen Quentin SV till Ellen Hedbys

Nytt ekipageMed Sonnenkönigin ingår Ellen Hedbys i utmanartruppen, strax under young rider-landslaget. Nu får 20-åriga Ellen ordentlig förstärkning hemma i stallet, efter att ha köpt Grand Prix-meriterade Quentin SV genom Jeanna Högberg.

GP-hästen Quentin SV till Ellen Hedbys
Ellen Hedbys beskriver Quentins trav "som att sväva på moln". Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Quentin SV (SWB val -08, e Quaterback-De Niro, uppf Britta Hermanson) reds som unghäst av Maj-Christine Ehnberg Fogelberg och gick bland annat unghäst-VM som 6-åring och Falsterbo som 7-åring. Därefter fortsatte ekipaget stadigt upp i klasserna, innan Quentin SV gjorde nationell Grand Prix-debut som 10-åring 2018.

Året efter tog Jeanna Högberg över tyglarna och lotsade valacken till internationella Grand Prix-starter. Under coronaåret 2020 blev det ett fåtal starter, då tillsammans med sistaårs-youngridern Lovisa Wessblad i sadeln i Intermediaire I.

– Tillsammans med Lovisa fick han visa att han även är en fin ungdomshäst, även om han har gått Grand Prix på över 70 procent, konstaterar Jeanna Högberg.

Från B-ponny till GP-häst

Att Quentin SV hamnade hos Jeanna grundar sig i ett långt samarbete.
– Jag känner uppfödarna och ägarna, familjen Hermanson, sedan jättelång tid tillbaka. Det började med min första B-ponny som jag sålde till dem i mitten av 90-talet och sedan lånade jag en young rider-häst av dem. Många år senare kom Quentin till mig, och jag visade även deras 4-åring i höstas.

Jeanna beskriver Quentin SV som en häst med ”otroligt många kvalitéer”.
– Han har väldigt lätt för allting egentligen, man kan sitta och rida byten i varje på en hand.

Nu är valacken till hälften såld till Ellen Hedbys, 20-åringen som finns med och nosar på young rider-landslaget med sin Sonnenkönigin (sto -12, e Roi du Soleil-Sir Donnerhall I, uppf Hans-Juergen Pohlenz).
Ellen, som startade sin dressyrkarriär med rosettplockaren och medaljvinnaren Indiana Joe – en C-ponny som nu lever pensionärsliv hemma hos familjen Hedbys på gården i Höllviken – har själv tagit Sonnenkönigin från Lätt B upp till MSV A/St Georg.

”Som att sväva på moln”

Ridsport når Ellen när hon sitter i lastbilen och nyss har kört över Öresundsbron och landat på svensk mark igen, efter att ha varit i Danmark och hämtat sin nya stjärna.
– Vi är så glada, säger Ellen, som berättar att familjen inte aktivt letat efter ytterligare en tävlingshäst.
– Men vi är alltid öppna för nya hästar och nya möjligheter, så när den här chansen dök upp så ville vi gärna ta den.

Ellen och mamma Anna Hedbys äger nu halva Quentin SV, medan den andra halvan fortfarande ägs av uppfödarfamiljen Hermanson.
– Vi är väldigt glada att vi får äga honom tillsammans med uppfödaren nu i början. Det är roligt när uppfödaren är med så här långt på vägen, säger Ellen.

Nu drömmer hon om U25-framgångar med Quentin SV, men först väntar ett drygt år till som young rider.
– Först och främst ska vi lära känna varandra – hitta förtroende för varandra, jag och den här fantastiska hästen. Sedan får vi se hur det går. Det första målet är att ha en bra sista young rider-tid och att kvala till SM.

Den 13-årige valacken har en uttrycksfull trav, något som gav en häftig känsla redan när Ellen satt upp på Quentin första gången.
– Det är en fantastisk häst på så många sätt, men hans otroliga trav är nog det som utmärker sig främst. Hur han flyger fram, och han har en otrolig energi och arbetsvilja. När jag red honom var det som att sväva på moln i traven, säger Ellen, och tillägger med ett skratt:
– Det var kärlek från första ögonblicket – i alla fall från min sida!

Nedan ett klipp från när Ellen Hedbys provred Quentin SV hos Helgstrand Dressage:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden