Hoppning
29 mars 2018 09:51

GP-vinnaren avslutade livet på topp

Den framgångsrika SWB-hästen Carat har dött. För bara några veckor sedan vann han Grand Prix i Herning.

GP-vinnaren avslutade livet på topp
Carat och Robert Vos i sin sista omhoppning, i Herning för några veckor sedan. Foto: Kim C Lundin

Bengt Wallins uppfödning Carat (SWB, val, f 2000, e Cardento u Tiffany e Krevad, uppf Bengt Wallin) har dött vid 18 års ålder. Carat debuterade internationellt med holländaren Robert Vos 2011 och sedan dess har de varit en stadig duo på den internationella hoppscenen med framgångar på många håll i världen. På den senaste världsrankningen låg ekipaget på plats 130 bland de många tusentals ekipage som finns rankade.

Ekipaget har placeringar i 1,60. I snäppet lägre klasser har Carat gång på gång visat sig vara svårslagen. Som ett exempel på det var han etta, tvåa, etta och etta i sina fyra sista starter som gjordes den här månaden i trestjärnigt i upp till 1,55. Det sista Carat gjorde på tävlingsbanorna var att ta hem segern i Hernings Grand Prix.

Carat Swb Robert Vos
”Last result”, på fler sätt än någon kunde tro. Carat avslutade sin karriär med två härliga segrar i Herning i de två högsta klasserna där valackens omtalade snabbhet kom till sin rätt i omhoppning. Foto: Kim C Lundin

Följt Carat

Uppfödaren Bengt Wallin från Blekinge har haft tät kontakt med teamet under alla år och har noga följt sin uppfödning.
– Jag har följt sändningarna med Carat i princip varje helg som han har tävlat och har haft fin kontakt med teamet, säger Bengt och konstaterar att en häst som Carat är något av en dröm för en uppfödare.
– Det är rätt unikt att få fram en sådan häst och han har gett oss så mycket glädje under så många år.

Bengt, som nu ser fram emot att se Carats systers avkommor ta för sig, träffade sin guldklimp senast förra året i Spanien. Då hade de inte setts på flera år och trots sorlet på den stora tävlingsplatsen med 980 hästar hörde Carat att hans uppfödare hade anlänt.
– Jag såg på håll att han stod med huvudet inåt boxen, men när jag visslade på honom som jag alltid har har gjort vände han sig om direkt och svarade mig, säger Bengt.

I går kväll fick Bengt veta av teamet att Carat hade drabbats av kolik och att det blev slutet för stjärnan.
– Robert körde honom direkt till klinik för operation, men det gick inte att rädda honom, säger Bengt.

180327caratprivat
Bengt och Vivian Wallin hälsade på Carat förra året. Foto: Privat
Carat Swb Robert Vos
På väg mot segern i Danmark, den 10 mars 2018. Foto: Kim C Lundin

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-