Hoppning
19 december 2021 10:30
Ridsportplus

Grevlundas stallchef: ”Styrkan är att alla jobbar väldigt bra tillsammans”

StallchefIngen guldkedja är starkare än sin svagaste länk. Som stallchef på Grevlundagården är det Jenny Talinsson som ser till att länkarna håller. Framgångarna är grädden på moset medan vardagen i stallet snurrar vidare mot nästa tävling. Vi talar med Jenny om stallpusslet i ett av världens främsta hoppstall.

Grevlundas stallchef: ”Styrkan är att alla jobbar väldigt bra tillsammans”
”Tänk på att visa uppskattning, ord räcker långt och är aldrig bortkastade. Uppskatta och ta hand om varandra trots olikheter. Vi alla har våra styrkor och svagheter.” Det är ett av Jenny Talinssons tips för att bygga ett vinnande stallteam. Foto: Caisa Rasmussen

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Jenny Talinsson har nog aldrig varit med om så mycket firande som det här året. Med medaljplockaren och världsettan Peder Fredricson som chef har det ätits mycket blågul tårta – men framför allt har det jobbats hårt i stallet på Grevlunda. Jenny Talinsson har själv gjort OS-resan som groom åt både Pether Markne och Peter Eriksson, men är nu ankare i ett av världens bästa hoppstall.

Hur har du upplevt guldrushen?
– Det är klart att det blir en kick i tillvaron för alla i stallet, oavsett om du jobbar med Peder och hans hästar eller något annat. Alla känner att det blir lite extra värt, alla jobbar ju rätt hårt emellanåt. Sedan tar det inte slut här, vi kör på som vanligt och det är alltid full fart.

Se.17_os_eq_3
Med Amiral i Sydney, Australien 2000.

Ditt bästa hästminne?
– OS-äventyret med Amiral. Vi var i Sydney i Australien i säkert fem veckor och jag fick massor av tid med min lilla drömhäst. Dessutom fick jag göra det ihop med min bästa kompis Katharina Wallman (då Skarestad) som jobbade åt Jan Brink. Pether och jag trånade och tränade med detta i sikte så länge – och när han och Amiral blev uttagna att få göra mästerskapet var det en dröm som gick i uppfyllelse.

Du lärde dig mycket på Flyinge?
– Främst lärde jag mig att det går att ha det här som ett normalt jobb och hålla vanliga jobbtider. När jag började på Grevlunda gick vi på lunch vid halv tre och när vi kom tillbaka hade vi ändå massor kvar att göra. Det verkade inte som det gick att ändra på. Men efter många år på Flyinge kände jag att det här ska nog gå att styra upp. Nu går alla på lunch tillsammans vid 12. Jobbet finns kvar efteråt också, men jag tror det sitter i kulturen att man bara ska jobba på.

Hur ser stallpusslet ut?
– Peder har sitt team med Madde (Nord) och Alva (Svensson), de kör rätt tajt ihop i sin bubbla, och Steffi har sitt team med hästskötare. Mitt jobb är att se till att allt runt omkring fungerar och att de får allt de behöver. De är mer i själva detaljerna kring sadlar, skor och vad det nu kan vara. Jag ser till att de får vila och backup från gänget hemma.
– Alla har en klar och tydlig bild av vad deras jobb är, och styrkan är att alla
jobbar väldigt bra tillsammans. Alla har koll på varandras delar och ställer upp när det behövs. Det räcker om en inte gör det för att det ska brista, men vi är ett väldigt bra gäng.

Bästa tipsen för att bygga ett guldteam?
– Personal vars driv och intresse är att sätta hästarnas välmående i fokus är grunden. En bra dagsrutin för stallet och hästarna är viktigt, och ett schema för jobb och ledighet med tid avsatt för lunchrast och ett avslut på dagen. Det kan låta självklart men jag tror inte att det ser ut så överallt.
– Jobbet är så pass intensivt med tävlingar om vartannat så återhämtning vinner alla på, ur många perspektiv. Och att det finns möjlighet att växa.
– Sitt ner tillsammans en stund varje dag, vi kör en gemensam frukost efter stalltjänst. Gå igenom dagen, veckan och det som händer framöver, där alla får komma med idéer om en bra plan. Satsa på en mobilfri frukost så kommer folk att börja prata med varandra.

Fakta

Drömmer om Maldiverna

  • Namn: Jenny Talinsson.
  • Ålder: 49 år.
  • Bor: Kivik.
  • Familj: Hundarna Molly och Anton.
  • Aktuell: Stallchef på Grevlundagården sedan 2014.
  • Favorit i stallet: Just nu står det mellan två 5-åringar, Gargamel och Bollerups Believer. De är personliga och har både humor och talang.
  • Gillar inte: Detta mörker.
  • Drömmer om: En resa till Maldiverna.
  • Bästa smultronställena på Österlen: Stenshuvud för hav och natur. Hos Eva på Allé på Österlen för fantastisk mat, miljö och atmosfär.
  • Hur det började: Jenny började som groom hos Pether Markne som hon gjorde OS med år 2000. Därefter blev det nio år på Flyinge där hon gjorde flera mästerskap med Peter Eriksson och Cardento.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 21/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden