Hoppning, Ridsport Play
22 september 2021 20:25

Ridsport Play: Jakten på hundradelarna

Vägen mot guldetI OS i Rio var Peder Fredricson 53 hundradelar från guldet. Det satte sig i huvudet på perfektionisten Peder, så inför OS i Tokyo beslöt han sig för att göra något åt det. Han vände sig till experten Peter Eriksson.

Ridsport Play: Jakten på hundradelarna
Peter Eriksson tränar ryttarna på Grevlunda-gården och hjälper också till med att rida Peder Fredricsons hästar. Foto: Lars Jansson

Peder Fredricson lämnar inget åt slumpen. Det är sedan länge välkänt hur noga han är med allt, från sin egen utrustning till hästarnas foder, veterinärkollar, träning, skoning, eller rättare sagt, ingen skoning alls.

I vintras gick han hemma på Grevlundagården och funderade: hur skulle han bli snabbare i omhoppningarna? Går det att träna? Och i så fall hur?

Peder hade redan, sedan många år, ett samarbete med Peter Eriksson och passade på att fråga honom om råd.
– Han kom och sa att Roffe (Rolf-Göran Bengtsson) och jag ju alltid ridit fort. Kunde jag hjälpa honom, berättar Peter Eriksson, själv olympier i Los Angeles (1984 med Imperator), Barcelona (1992 med Moritz), Aten (2004, silver i lag med Cardento) och Beijing (2008 med Jaguar Mail) och sexfaldig svensk mästare.

Peter_eriksson_01
Peter Eriksson är nu baserad i Sverige igen efter en tid i Mexiko. Han undervisar över hela landet. Foto: Lars Jansson

Samarbetet återupptogs

Redan 2018 hade Peder börjat ta hjälp av Peter. Varje fredag kom Peter till Grevlunda för att rida igenom de hästar som Peder inte hade med sig på tävling. Peter avbröt samarbetet ett år senare för ett inspirerande jobb som ryttare i Mexiko, men var tillbaka den 21 april i fjol och i samband med det återupptogs samarbetet.
– Peders önskemål är att hästarna ska få ett riktigt bra pass när han själv inte är hemma, med koll på hur de fungerar med flås, samling och lösgjordhet, säger Peter.

Med Peders funderingar kring omhoppningarna kom nu ett nytt moment in i samarbetet och Peter utökade sitt engagemang på Grevlunda med ytterligare en dag.
– Vi började redan i februari och höll på på tisdagarna i några månader, säger Peter.

Under de här träningspassen stängde Peder ridhuset för alla, ingen annan fick vara i manegen och störa och även mobiltelefonen stängdes av.
– Peder ville ha kvalitetstid, han ville absolut inte bli störd av någon eller något, berättar Peter.
– Det är proffsigt och jag högaktar hans vilja att utvecklas.

Behöver kunna hoppa oxrar snett

Att kapa sekunder och hundradelar i en omhoppning handlar om att kunna hoppa stora oxrar snett, utan att hästen springer bredvid, att få upp en vägvinnande galopp och att kunna svänga effektivt, med hästen med sig.

Peter byggde upp en oxer, inte så stor, och tolv meter bakom satte han en kon. Innan den skulle Peder svänga. När det gick bra kortades avståndet till tio meter.
– Det gäller att upptäcka var man, i ganska högt tempo, kan svänga, hitta balansen, ha hästen med sig i svängen och direkt komma till ridning mot nästa hinder. Den här övningen gjorde vi två-tre gånger i varje varv.

Peder ville ha kvalitetstid, han ville absolut inte bli störd av någon eller något.

En annan övning var att vända upp snävt och se till att komma till skott i tid.
– Men det är inget problem för Peder, han gör det väldigt bra.

En annan av Peter Erikssons övningar gick ut på att spara galoppsprång, att klara av att rida på fem språng där det egentligen ska vara sex.
– Viktigt är att komma i bra galopp direkt efter landningen på hindret före så man kan fortsätta galoppera, med drivande häst i balans, med aktiva bakben, säger Peter.
– Det blev väldigt bra.

Peder är mycket nöjd med utfallet.
– Peters hjälp har varit ovärderlig, säger han.

Sparar galoppsprång

Bevis på att specialträningen fungerar fick alla se i lagomhoppningen om guldet, där Peder kapade de nödvändiga tiondelarna med sparade galoppsprång på de två sista hindren. Stillbilden på Peder och All In i avstampet mot den sista, rosa oxern har redan blivit klassisk.
– All In är unik i sin förmåga att klara en oxer i den farten och med det tidiga avsprånget, säger Peter.

1peter_eriksson_07
Catch Me Not är en av hästarna på Grevlunda som Peter Eriksson tränat mycket. Han har svarat fint på
övningarna med tempoändringar i galopp för att aktivera bakbenen. Foto: Lars Jansson

För att kunna ta till sig en så extrem träning som att spara sekunder måste hästen vara mjuk i kroppen, smidig, stark och oerhört välutbildad. Det är i arbetet med att nå sådana mål som Peter har en roll på Grevlunda.
– Efter OS 2008 har jag funderat mycket på hur hästar fungerar och jag har lärt mig mycket. Det är betydligt mindre gramanridande nuförtiden, säger Peter.

Vid lösgörande arbete gör han övergångar mellan skritt och trav och övertydliga halvhalter.
– Då tar hästarna in bakbenen som blir mera aktiva och hästen får ökad balans. Det blir också skänkelvikningar, svagt, snett framåt där jag hela tiden ställer frågor kring framåtbjudning och bakbensaktivitet. Men innan jag börjar med sidvärtsrörelsen galopperar jag några varv i mellangalopp för att hästen ska få framåtbjudning.

Först efter 20-25 minuters ridning börjar Peter samla hästen.

Förvänd galopp är favoritrörelsen

Mjuka bogar är viktiga, men också hur hästen använder sina bakben.
– Förvänd öppna är mycket bra. Hästen ska gå på tre spår, ställd utåt så den öppnar innersidan. Då kommer det inre bakbenet fram. Många hästar byter eller går jämfota bak men om man ställer den utåt blir det mer öppet mellan bakbenen. När detta funkar går jag över till vanlig öppna.
– Nästa moment är tiometersvolter innan jag börjar vända snett igenom. Där får hästen inte byta galopp när den vill, så jag går ner i skritt och fattar ny galopp. Det testar lydnaden. I avsaktningen vill jag att det blir tre-fyra travstag så att det inte blir tvärstopp utan att bakbenen är med ordentligt.
– Min favoritrörelse är förvänd galopp, det är en galoppkvalitetsutvecklare. Ju mer hästen kan samla sig, desto mer kraft får den att ta sig över stora hinder.
– Tempoändringar i galopp är också viktig träning, så hästen lär sig vänta, samtidigt som bakbenen aktiveras. Fem-sex långa språng, sedan lika många korta är perfekt.
– En häst som svarat mycket bra på den här träningen är Catch Me Not. Honom har jag tränat mycket, säger Peter.

För det mesta rider Peter utan att Peder är med.
– Men när Peder skadade handen i våras och inte kunde rida stod han i ridhuset medan jag förklarade vad det var jag gjorde och syftet med mina olika övningar, säger Peter.
– Det är härligt stimulerande med en elev som verkligen gör läxan!

Fakta

Peter Eriksson

1peter_eriksson_03
Peter Eriksson Foto: Lars Jansson
  • Namn: Peter Eriksson.
  • Ålder: 61.
  • Bor: Flyinge.
  • Meriter: Fem olympiska spel (varav lagsilver i Aten 2004 med Cardento 933), silver i lag i VM 2002 och EM-silver i lag i Arnhem 2001, sex SM-guld.
  • Gör: Tävlar fortfarande  och håller träningar i hela södra Sverige.
  • Aktuell: Markarbetar Grevlundagårdens hästar och hjälpte Peder Fredricson med specialträning inför OS i Tokyo.
  • Favorithäst på Grevlunda: H&M Hansson WL.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 15/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden