Hoppning
24 september 2021 12:53
Ridsportplus

Hon äger två riktiga guldhästar: ”Lyckligt förunnad”

Vägen mot guldetSom ägare till två OS-guldhästar är Charlotte Söderström en nyckelperson i svensk hoppsport. Själv tonar hon ner sin roll. "jag har inte gjort så mycket. Det är så många faktorer som spelar in. Men visst, en är att det måste finnas hästar," säger hon.

Hon äger två riktiga guldhästar: ”Lyckligt förunnad”
Charlotte Söderberg äger Malin Baryard Johnssons nya stjärna Reventon och Diamantino, som nu testas av Peder Fredricson. Hästarna reds av Stuteri Archs beridare Filip Ågren i Falsterbo 2020. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  När Ridsport når en påtagligt glad Charlotte Söderström har några veckor gått sedan hennes hästar H&M All In och H&M Indiana plockade medaljer i Tokyo.

  På ett ”grattis” svarar hon:
  – Tack, men jag har inte gjort så mycket. Det är så många faktorer som spelar in. Men visst, en är att det måste finnas hästar.

  I Rio 2016 grät hon på läktaren när All In tog ett OS-silver. Denna gång följde hon dramat från soffan på Stuteri Arch i Båstad tillsammans med gårdens team. Som vanligt vågade hon knappt titta.
  – Det var nästan plågsamt, jag fick ha en kudde till hands. Men jag är inte som pappa. Varje dag innan sändningarna ringde han och sa att han inte ville ha några samtal. Sedan gick han ut i skogen med hunden och tittade inte alls. Där är jag inte än.

  Hästägandet ett privat projekt

  H&M sponsrar sedan många år Peder Fredricson och Malin Baryard Johnsson. Hästägandet däremot är Charlotte Söderströms privata projekt genom Stuteri Arch. Och hjärtefråga. Varken All In eller Indiana är till salu.
  – Visst, jag har fått bud genom åren. Men jag är lyckligt förunnad att ha råd att behålla hästar, säger Charlotte Söderström.

  Jag är också tävlingsmänniska och letar alltid efter nya förmågor.

  I tidigare intervjuer har hon beskrivit All In som sina drömmars häst och resan med honom som en saga. Hon njuter av det engagemang och de adrenalinkickar hästägandet ger.
  – ”Allan” köptes som en långsiktig investering. Det har det varit värt, hela vägen. Han är inte bara till glädje för oss utan för hela sporten och Sverige, säger hon.

  I allt hästägande ingår oro. All In har haft en del skador och problem längs vägen. In i det sista var det osäkert om han var redo för Tokyo.
  – Det kändes otroligt att han ens kom så långt som till karantän. Sedan fanns det en oro för den långa flygresan. Jag vågade inte hoppas på något. Först efter första kvalet, när alla var nolla, kändes det som om allt var möjligt.

  Trygg med ryttarna

  När All In kom hem från Tokyo släpptes han ut i hagen till bästisen Flecu, Alexander Zettermans tidigare tävlingshäst.
  – Peder och jag har en dialog om allt och är helt överens om att hästarna måste få vara så mycket häst som möjligt, säger Charlotte Söderström, som är lika trygg med Malin Baryard Johnsson.

  För sex år sedan satt Charlotte Söderström lite halvsovande på läktaren i Arezzo under en evighetslång unghästklass. Men så smattrade det till i marken och hon vaknade till. Inne på banan hoppades ett halvt sjövilt sto vid namn Indiana av Petronella Andersson, Stephex Stables.
  – Det var sånt otroligt power i avstampet. Jag kollade stammen och fick halvt panik. Jag skulle bara ha henne. På en gång. Till vad visste jag inte. Avel kanske.

  Stoet hade samma pappa som All In (Kashmir van Schuttershof) och liksom honom Animo på mödernet. Affären gick fort och det slumpade sig så att Malin Baryard Johnsson var på plats.
  – Malin frågade om jag hade någon ryttare till hästen. Annars kunde hon ta hem och testa henne, berättar Charlotte Söderström.

  Gick upp 10 kg i Tokyo

  Förutom en lättare skada efter ett slag har Indiana varit stark och sund. När hon kom hem från Tokyo hade hon till och med gått upp tio kilo.
  – Hon hade bara njutit. Teamet gjorde ett fantastiskt jobb och våra ryttare är från grunden hästmänniskor som vänder på varje sten för att hästarna ska må bra.

  Hur OS-succén ska kunna toppas vet inte Charlotte Söderström.
  – Jag är fortfarande i en fas när jag får nypa mig i armen. Det är bara att njuta ett tag till. Men jag är också tävlingsmänniska och letar alltid efter nya förmågor.

  Fakta

  Charlotte Söderström

  • Namn: Charlotte Söderström
  • Ålder: 44 år
  • Bor: Stockholm
  • Familj: Maken Martin och tre barn.
  • Jobbar med: H&M:s sponsring av ridsport. Föder upp hopphästar på Stuteri Arch som hon driver tillsammans med sin mamma Pam Collett.
  • Bakgrund: Barnbarn till H&M-grundaren Erling Persson och barn till H&M-arvingen Stefan Persson.
  • Det visste du kanske inte: När hon var sju år hyrde föräldrarna en ponny av Lisen Bratt Fredricson. Ponnyn fick gå på tomten i Djursholm. Några år senare fick hon en egen ponny och började tävla. Ingick en tid i svenska hopplandslaget för juniorer.

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 15/2021.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden