Fälttävlan
16 augusti 2017 17:05

Grönt ljus för de svenska EM-hästarna

Det svenska teamet och veterinär Lisa Lidbeck kan pusta ut. Samtliga svenska hästar fick godkänt av veterinärer samt ground jury och är startklara på EM.

Grönt ljus för de svenska EM-hästarna
Landslagsveterinär Lidbeck är nöjd med dagens resultat. Här syns Niklas Lindbäcks Focus Filiocus med Niklas sambo Lotta Franzén under dagens inspektion. Foto: Roland Thunholm (vänster) och Lisa Lidbeck (höger)

– Det är inte min favorittimme precis, den just före vet-check, säger landslagets veterinär Lisa Lidbeck och skrattar.

Allt gick dock som det skulle vid inspektionen i Strzegom och nu kan hon och de övriga svenskarna pusta ut. Även om Lisa kände sig säker på hästarnas form var det viss spänning innan.
– Vet-checken är fälttävlans fjärde gren. Hästarna är ju elitidrottare och kan ha sina små skavanker, men den här gången kändes det väldigt bra och jag var inte orolig. Likväl är det sex personer, tre veterinärer och tre från ground jury, som ska tycka precis som jag.

Lisa berättar vidare att ryttarna har arbetat bra med sina hemmaveterinärer inför EM och att hon har stått i kontakt med ryttarna för att kunna hålla koll på distans.
– Även ryttarna tycker självklart att det är väldigt skönt att det här gick bra. Det finns alltid viss oro att hästarna kan ha hitta på något i sista stund, och det är skönt att ha klartecknet på pränt nu.

Lottning klar
Gott om publik hade samlats för att se hästarna och ryttarna. Bland de svenska hästarna passade Malin Josefssons Allan V på att showa lite extra med några bockningar och bus berättar Lisa – måhända ett tecken på att han är extra peppad inför sitt första EM.

Enligt uppgift blev det holding box för två hästar från andra nationer, men nu har samtliga mästerskapshästar fått tummen upp.

Även lottningen för länderna är klar och Sverige är nummer 12 av 19 länder. Lagets sär nummer 10 av 13 lag.

Svenska ryttare i laget
Sara Algotsson-Ostholt/Reality 39
Ludwig Svennerståhl/ Paramount Importance
Louise Svensson Jähde/Wieloch’s Utah Sun
Niklas Lindbäck/Focus Filiocus
Svenska individuella ryttare
Anna Freskgård/Box Qutie
Malin Josefsson/Allan V

EM inleds med dressyr i morgon. Tidsprogram, sändningar med mera finns i Ridsports tidigare artikel som finns här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden