Koll på grejernaEtt av de vanligaste olyckstillfällena med hästar uppstår när hästar ska in och ut från hagen. Och har det inte dessutom varit väldigt många hästar på rymmen i år? Vi har samlat råden för tryggare staket och säkrare hantering kring hästarnas hagar.
Guide: Så skapar du tryggare hagar
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Val av stängsel
Ett kraftigt trästaket kombinerat med eltråd anses vara en av de säkraste lösningarna. Näst säkrast är ett välordnat elstaket.
Stolparna ska placeras med 4–6 meters mellanrum. Välj isolatorer av god kvalitet. Egna lösningar med vattenslang med mera kan ofta ta in vatten eller gå sönder och leda av strömmen.
Tråden är alltid en risk
Tråden måste kunna gå av om hästarna blir skrämda och bryter igenom staketet, annars kan den orsaka fruktansvärda skärsår.
Använd skarvbleck till tråden. De leder strömmen, men går av om en häst bryter igenom.
Höjd på stängslet
Fakta
Sätt rätt
- Stängsel med två rader av slanor/tråd/band kan användas för stängselhöjder på 90–120 cm.
- I ett 120 cm staket monteras de på en höjd av 70 och 120 cm över marken.
- Stängsel med tre rader av slanor/tråd/band kan användas för stängselhöjder på 120–140 cm.
- I ett staket på 140 cm monteras de vanligtvis på en höjd av 60, 100 och 140 cm över marken.
Kostnad för el
- Ett elstängsel har en mycket låg strömförbrukning.
- Vanligtvis har ett elstängsel en effekt på 6–10 watt, och även om det är påslaget 24 timmar om dygnet året runt motsvarar det en årlig strömförbrukning på 52-88 kWh.
- Det är en årlig kostnad på ett par hundra kronor.
Anpassa höjden på trådar och slanor efter hästens storlek, så att shettisen inte kryper under eller emellan, och de större hästarna inte försöker kliva eller hoppa över. Bor man där det blir rikligt med snö behöver man ta med det i beräkningen.
En tumregel är att låta staketets höjd motsvara hästens mankhöjd x 0,75–0,8. Om man har små ponnyer i hagen bör den nedersta slanan eller tråden ligga cirka 30 centimeter från marken.
Planera rätt
Hagarna ska inte ha skarpa hörn eller ”flikar” där hästarna kan bli inträngda av varandra. Om möjligt kan man skära av hörnen i hagen.
Mindre hagar bör ha en cirkulationsplats där hästarna kan gå undan för varandra. Det kan vara träd, en stenhög eller en liten inhägnad mitt i hagen.
Den viktiga jordningen
Jordningen är en avgörande faktor. Tre jordspett rekommenderas och ska sättas ner till frostfritt djup, cirka 1,2 meter. Hitta blöta platser som diken och vid stuprör eller vattna när det är torrt, annars fun-gerar inte jordningen.
Grindar eller ledöppningar
Grindarna eller ledöppningarna ska vara säkra och lätta att öppna och stänga. Se till att de inte placeras för nära hörn, eftersom hästarna gärna samlas runt grindarna vid intag.
En fast grind ger bättre säkerhet än eltrådar med handtag, men den måste kunna ställas upp och inte slå igen och träffa hästarna. Använd inte spiralgrindar, som kan fastna i hästens svans.
Vårda och underhåll
Röj gräs och sly runt eltråden för att undvika avledning.
Eltråd, elrep eller elband ska vara sträckta. Det behöver man hålla efter hela tiden, de flesta av dem töjer sig efterhand.
Tråden ska ha tillräckligt med ström för att inge respekt. Kontrollera med volt-mätare eller stängseltestare. Spänningen är sämst längst bort från aggregatet – där är det viktigast att kontrollera.
Slå av och på strömmen eller ej?
Man kan vilja göra det för att undvika att snudda vid hästarna med grindtråden, men då är det bättre att leda strömmen under grinden i en jordkabel så att det bara finns ström i grindtrådarna när de är stängda. Risken är annars att man glömmer att slå på strömmen igen och orsakar olyckor.
Viktigt säkerhetstänk
Släpp hästen rätt — stäng grinden först, vänd hästens huvud mot grinden och släpp. Då minskar risken för att bli sparkad. Låt om möjligt alla hästar gå utan grimma i hagen så att de inte fastnar i den och skadar sig. Om de måste ha grimma, välj då en lädergrimma som kan gå av till skillnad från en nylongrimma.
Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 19/2024.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på