Veterinärt
13 oktober 2024 12:36

Håll koll och minska risken för kolik

Tema mageKolik är en av de mest fruktade åkommorna för hästägare, och kan snabbt gå från en lättare magkramp till ett livshotande tillstånd. Men vad orsakar egentligen kolik, och hur kan man som hästägare upptäcka tidiga varningstecken? I denna artikel går vi igenom allt du behöver veta om kolik – från vanliga orsaker till hur du kan agera snabbt för att skydda din häst.

Håll koll och minska risken för kolik
Många hästägare har alltid ett par flaskor paraffinolja hemma. Vid lätta koliksymptom ger man 1–2 deciliter 2–3 gånger per dag under ett par dagar. Foto: Catharina Hansson

Hej, kul att du vill läsa artikeln!

Den tillhör Ridsport Plus - logga in, prenumerera eller köp artikeln för att läsa vidare.
  • Var försiktig med foderbyten, gör övergångar så successivt som möjligt genom att blanda från nya och gamla foderpartier. 
  • Undersök fodrets hygieniska kvalitet.
  • Ha koll på att hästen dricker. 
  • Gör parasitkontroller regelbundet. 

Loppfrö kan hjälpa

För hästar som går på sandig mark kan det vara en idé att ge loppfrön, eller psyllium, i förebyggande syfte. Loppfröna bildar ett slem som tros bidra till att dra sanden med träcken ut ur grovtarmen. Rekommenderad mängd är ett gram loppfrö per kilo kroppsvikt, så till en normalstor häst kan 500 gram loppfrön en gång om dagen i sju dagar vara lagom. Behandlingen upprepas en gång per månad. Anledningen till att man inte ska ge loppfrön varje dag, kontinuerligt, är att grovtarmen vänjer sig vid slemmet i loppfröna, vilket gör behandlingen mindre effektiv. 

Febertermometer. 
P: 2011-02

Feber och kolik?

Om hästen har feber och kolik bör veterinär kontaktas med detsamma. Symptomen kan vara tecken på att hästen har ekvint coronavirus, ett artspecifikt virus som smittar mellan hästar (inte från häst till människa).

Feber tillsammans med koliksymptom kan också ha andra orsaker, till exempel bukhinneinflammation eller grovtarmsinflammation.

Ta pulsen

Medical Stethoscope Isolated On White Background

Pulsen är lättast att ta genom att lyssna med ett stetoskop över hjärtat. Räkna antal slag per 15 sekunder och multiplicera med fyra. Normal vilopuls hos häst ligger upp emot cirka 40 slag per minut, en höjning över cirka 60 slag per minut är definitivt källa till oro.

Dålig design

Hästar har större risk för tarmvred jämfört med många andra djurslag, då tjocktarmen ligger fritt som ett stort U och rör sig väldigt mycket, vilket gör att tarmarna kan sno runt. Hos människan sitter tjocktarmen fast.

Hästens tunntarm hänger i ett långt tarmkrös som ger utrymme för tarmen att sno runt. Som veterinär Sara Larsdotter Davey säger: ”Det är en riskkonstruktion”. 

Högdräktig och kolik?

Ett dräktigt sto med koliksymptom kan ha livmoderomvridning. Hur kraftiga symptomen är beror på hur mycket livmodern roterat. Livmoderomvridning är vanligast från åttonde dräktighetsmånaden. Kontakta veterinär om ett högdräktigt sto visar symptom på kolik. 

Nyförlöst och kolik? 

Grovtarmsomvridning, alltså en form av tarmvred, kan drabba ston som fölat och helt plötsligt får mycket plats i buken. 

Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 17/2024.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

Hingstar Online

Godkända hingstar i flera kategorier med bilder och fakta

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym