Tema mageVår hästhållning kan göra att hästen får magsår när ättiden är kort. Det finns också teorier om att magsår kan orsakas av stress, men magsår har även kunnat upptäckas hos hästar som lever i frihet.
Magsår blir allt vanligare
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Vi blir mer och mer medvetna om magsår hos häst.
– Det är oerhört vanligt att hästar har någon form av magsår. Vid en undersökning i Danmark tog man friska hästar och undersökte dem, och 80 procent av dem hade sår i någon grad, berättar Sara Larsdotter Davey, medicinsk chefsveterinär vid SLU Universitetsdjursjukhuset.
Hon menar att en anledning är vår hästhållning med korta ättider, medan hästar i det fria äter 18 av dygnets 24 timmar.
– Hästar utsöndrar saltsyra precis hela tiden, medan vi människor bara utsöndrar saltsyra när vi äter. Att äta stråfoder är buffrande, hästen sväljer litervis med saliv när den äter stråfoder, plus att själva foderbollen är buffrande. Utan foder ligger saltsyra och fräter på magsäckens vägg.
Långa ättider under dagen är särskilt viktigt, forskare har sett att perioder utan foder under dagen har en större inverkan på uppkomsten av magsår jämfört med under natten.
Fakta
Olika typer av magsår
Equine Squamous Gastric Disease (ESGD) är vanligast och innebär sår i magsäckens övre del, på den kutana slemhinnan. Såren är oftast lätta att behandla med medicin.
Equine Glandular Gastric Disease (EGGD) vet man än så länge inte så mycket om. Såren finns i den nedre delen av magmunnen, där magsäcken är täckt av körtelslemhinna. Här behövs inte sällan andra läkemedel, även om omeprazol brukar testas först. Det finns inte så mycket forskning än, men en teori är att dessa magsår kan orsakas av stress.
Kan drabba olika delar
Det finns magsår som drabbar den övre delen av magsäcken, och de som drabbar den nedre. I den övre delen består magsäcksväggen av en mer hudliknande struktur som kallas kutan. Den nedre väggen består av körtelslemhinna.
Man skiljer på magsår som är lokaliserade i den kutana slemhinnan och i körtel-slemhinnan, även om det förekommer att en och samma individ har magsår i båda områdena.
– Den kutana väggen är inte lika väl skyddad som körtelslemhinnan. Man har också sett att syran sköljs upp i magsäcken till den känsliga kutana slemhinnan när hästen galopperar eller tränas hårt, säger Sara Larsdotter Davey.
Losec för hästar
Det klassiska magsåret drabbar den övre delen av magsäcken och är relativt enkelt att hålla i schack.
– Det finns medicin, omeoprazol, som är som Losec för människor. Det fungerar jättebra, men ibland behöver man kombinera med ett slemhinneskyddande läkemedel.
Magsår som sitter längre ner kan vara mer svårbehandlade.
– Det kan behövas andra typer av läkemedel, prostaglandinläkemedel med en helt annan verkningsmekanik, men man börjar ofta med vanlig medicin. Sådana magsår kräver ofta fler återbesök, säger Sara Larsdotter Davey.
Mildare symptom
En häst som har magsår visar normalt sett inte alls lika kraftiga symptom som en häst med kolik kan göra.
– Vanliga tecken kan vara att hästen först börjar äta och sedan slutar äta och vänder sig bort i boxen. Den kan också ligga ner i bröstläge och/eller visa pain face. Men det är sällan den lägger sig ner och rullar, det är mer låggradiga symptom.
Andra saker att se upp med är om hästen växlar mellan att äta kraftfoder och stråfoder. Stärkelsen i kraftfodret ger ökad magsyra och då krävs fibrer från stråfodret för att buffra. Hästen kan också visa tecken på magsår genom att klia sig bakom armbågen.
Fakta
Mer om magsår
Tecken på magsår
- Återkommande kolik med milda symptom.
- Minskad aptit.
- Hästen presterar sämre, vill kanske inte hoppa, till exempel.
- Hårremmen är ruggig.
- Nedsatt humör, som att hästen reagerar på sadelgjorden eller visar aggressivitet.
Förebygg magsår
- Välj fiberrikt och stärkelsefattigt foder.
- Ge fri tillgång på stråfoder, eller ut-fodra så ofta det går. Om hästen har lätt för att bli överviktig, välj ett stråfoder som den tål att äta mycket av.
- Se till att hästen dricker.
- Rid inte hästen när den har tom mage.
- Eventuellt kan olja, till exempel rapsolja, i fodret minska risken för magsår i körtelslemhinnan.
Varning för medicinblandning
En häst som får fenylbutazol, eller ”butta”, kan utveckla magsår. Men ge inte omeoprazol för magsåret medan du fortfarande ger butta, varnar forskare i USA. När hästar fick båda medicinerna samtidigt utvecklade de komplikationer i mag-tarmsystemet, några av dem mycket allvarliga.
Även ”vilda” får magsår
Det finns forskning som tyder på att även hästar på bete har magsår. I en studie handlade det om fullblodsston på bete. I en annan studie reste ett danskt forskarteam till Island för att kolla hur hästar i flock mådde. En stor andel av unghästarna hade magsår – även om hästarna gått fritt i hjordar. Den största andelen magsår självläkte dock, utan medicinering.
Föl kan drabbas
Generellt sett löper föl liten risk för magsår. Men om stressen ökar, till exempel om fölet inte får tillräckligt med mjölk, ökar också risken för magsår. Även sjukdom hos fölet ökar risken.
Äppelämne kan hjälpa
En översikt av flera studier kring fodertillskott med lecitin och pektin från äpple visade att dessa ämnen verkar förebygga magsår. De verkar också kunna komplettera medicinsk behandling av magsår.
Låt bli prebiotika
Hästar som har magsår bör inte ges prebiotika bestående av FOS, eller fruktaner. Det beror på att FOS kan börja jäsas redan i magsäcken och bilda syror som kan förvärra magsåren. Det finns en studie som indikerar detta.
Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 17/2024.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på