Fälttävlan
3 december 2021 16:19
Ridsportplus

Han är landslagets nya veterinär

IntervjuHan smygstartade sitt uppdrag som landslagsveterinär under den svenska bronsfesten i Schweiz tidigare i år. Enar Tollig har tagit över uppdraget som veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. "Den största utmaningen är att lära känna alla ryttarna och bygga upp deras förtroende för mig," säger 39-åringen.

Han är landslagets nya veterinär
Enar Tolligs dröm om en egen klinik hemma på gården har blivit uppfylld. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Efter flera år som landslagsveterinär för svenska fälttävlanstruppen lämnade Lisa Lidbeck sitt uppdrag tidigare i år. Då hade Enar Tollig redan till viss del börjat skolas in på uppdraget och vid EM i Schweiz där det Sverige tog lagbrons var det skarpt läge för första gången.

Ryttarna har ju sina egna veterinärer, men de ska ju känna att jag är någon de kan lita på och få stöd av. Enar Tollig.

Nästa uppdrag var när Sverige vann Nations Cup totalt 2021. Inte konstigt att förbundskapten Fredrik Bergendorff säger sig ha fullt förtroende för Enar Tollig som nu officiellt är det svenska fälttävlanslandslagets veterinär.

– Det känns spännande och är en ny utmaning, säger 39-årige Enar Tollig som själv har ridit fälttävlan på relativt hög nivå med YREM och internationella starter så sent som 2019 på meritlistan.
– Men nu rider jag mest till husbehov.

Överlämning

Lisa Lidbeck har lämnat över information till sen efterträdare.
– Ja, vi har haft ett bra snack och kommer att ha löpande kontakt vid behov, säger Enar Tollig.

Han och hans fru, hoppryttaren Ellen Brunes, bor på Enars föräldragård utanför Hjo, precis vid Vättern. Hästgården har nyligen kompletterats med egen hästklinik.
– Det har länge varit en dröm att ha klink hemma, säger Enar Brunes.

På gården finns det ett 30-tal hästar och både avel och träningsverksamhet bedrivs.

Baserade utomlands

Men nu blir det en hel del resande för landslagsveterinären. Flera i den svenska truppen är baserade utomlands och hans mål är att hinna besöka alla innan vårsäsongen drar igång.
– Den största utmaningen är att lära känna alla ryttarna och bygga upp deras förtroende för mig. Ryttarna har ju sina egna veterinärer, men de ska ju känna att jag är någon de kan lita på och få stöd av.

Uppdraget består i huvudsak av att vara ett stöd och bollplank för ryttarna i vardagen och en rådgivare till förbundskaptenen gällande hästarnas hälsa. Att vara med på större tävlingar och mästerskap är också en viktig bit.

Enar Tolligs uppdrag gäller i första hand över OS i Paris 2024.

Fakta

Enar Tollig

Ålder: 39 år.

Bor: Hjo.

Familj: Gift med hoppryttaren Ellen Brunes, två barn som är tolv och tio är.

Yrke: Veterinär som är privatpraktiserande sedan sex år. Har jobbat på flera olika kliniker innan det. Har precis byggt en egen hästklinik hemma. Varit landslagsveterinär för de svenska junior- och young riderlagen sedan 2019.  

Aktuell: Tar över efter Lisa Lidbeck som landslagsveterinär för det svenska seniorlandslaget i fälttävlan. 

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden