Fälttävlan
13 september 2021 16:58
Ridsportplus

Viktoria Carlerbäck om sin längtan till Aachen

InternationelltHon har ridit EM, VM, OS, unghäst-VM och världscupfinaler. På senare år har det egna tävlandet få stå tillbaka en del och i stället har hon i huvudsak ägnat sig åt sitt uppdrag att leda de svenska fälttävlansungdomarna. Men det finns en tävling hon vill tillbaka till – och den här veckan händer det. "Jag kommer vara jättenervös," säger Viktoria Carlerbäck inför sin start i Aachen.

Viktoria Carlerbäck om sin längtan till Aachen
Viktoria Carlerbäck och Zlatan i Segersjö 2018. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det är 13 år sedan 48-åriga Boråsryttaren Viktoria Carlerbäck tävlade stortävlingen i tyska Aachen, eller ”Lilla VM” som den brukar kallas. Efter mästerskapen är det tävlingen ”alla” vill rida – känd för bland annat högklassig sport, förstklassiga banor och en mäktig huvudarena.

Jag är lite orolig för att gå in på dressyrarenan, för att han ska vara så där fjantig och vända för det kan han vara. Viktoria Carlerbäck.

Det var 2008, tillsammans med sin mammas OS-häst Bally´s Geronimo (SWB val f 1009 e Strong Statement xx-Irco Marco). Det var tredje året i rad som ekipaget var i Aachen, där det gick VM 2006.

– Jag blev intervjuad för några år sedan och då fick jag frågan om jag hade några mål kvar i livet. Och då sa jag att jag verkligen vill rida Aachen igen, säger Viktoria Carlerbäck som var landslagsryttare i många år och ingår i landslagledningen med speciellt ansvar för de yngre ryttarna sedan 2017.

Målet uppfylls

Nu uppfylls målet. På fredag rider hon in på den speciella dressyrarenan för sitt dressyrprov tillsammans med Zlatan (KWPN val f 2004 e Labor´s VDL Indorado-Harlem, uppf J. De Boer, äg Marie Carlerbäck).

– Jag är lite orolig för att gå in på dressyrarenan, för att han ska vara så där fjantig och vända för det kan han vara, säger hon om hästen som hon enligt egen utsago har haft ”sitt livs längsta relation med”.

De har tävlat internationellt sedan 2010, så erfarenhet saknas inte. Och så sent som i augusti i år var ekipage placerat i den fyrstjärniga Nations Cup-klassen i belgiska Arville och tidigare i år blev det seger i en nationell trestjärnig klass i Hermanstorp.
– Han gör sitt bästa nio gånger av tio. Han liksom säger ”här är jag, ser ni mig, i dag är jag med igen”. Det är en fantastiskt individ att få ha och rida, säger Viktoria Carlerbäck.

 

Valacken tillhör dock inte de snabbaste hästarna i terrängen, men brukar vara en ganska säker hoppare. Hoppningen i Aachen går inne på den stora arenan.
– Jag kommer att vara jättenervös, säger Viktoria Carlerbäck som bland annat har förberett sig genom att träna en del specifika saker som extra långa oxrar för Björne Carlsson.

”Vara stolt”

– Jag hoppas kunna göra ett resultat jag kan vara stolt över i Aachen, säger hon.

Förutom Viktoria Carlerbäck åker Linda Algotsson och Fair Spot till Aachen. Sverige har i skrivande stund inte fått någon plats i lagtävlingen. Fälttävlan har sin dressyr och hoppning på fredag och avslutas med terräng på lördag.

CHIO Aachen började så smått i fredags och håller på hela den här veckan.

Tidsprogram

Start- och resultatlistor

Arrangörens hemsida

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden