Hoppning
25 november 2016 11:00
Ridsportplus

Hanna Maurtizson: ”Mästerskap och OS är mina stora mål”

Förra helgen fick vi upp ögonen för Hanna Mauritzson som plockade sina första världscupspoäng i Las Vegas, USA. Ridsport tog reda på vad som fört Hanna över Atlanten och vad hon har för framtidsplaner på hästryggen.

Hanna Maurtizson: ”Mästerskap och OS är mina stora mål”
Hanna Mauritzson och Parkmore Lux tog en femteplacering vid världscupstävlingarna i Las Vegas förra helgen

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Svenska Hanna Mauritzson, 34, plockade världscupspoäng i Las Vegas förra helgen tillsammans med Parkmore Lux (ISH, val, f-05 e Lux Z-Coolcorron Cool Diamond, uppf Patrick Wafer). Det har inte hörts så mycket om Hanna tidigare så Ridsport tog kontakt med henne. Hanna börjar med att berätta vad hon kanske är mest känd för i Sverige sedan tidigare.
    – Vissa känner igen mitt namn då jag för många år sedan publicerade en bok genom med titeln ”Övningar och Banor för hästhoppning”.


    Hanna Mauritzson på Parkmore Lux tillsammans med Hannas groom Morgan.

    Du kom femma i världscupen i Las Vegas förra helgen – hur kändes det att ta den placeringen?

    ”Helt fantastiskt! Jag gjorde min världscupsdebut i Sacramento i början av oktober med en fin runda men med två nedslag, att nu få till en dubbel nolla här i Vegas känns underbart! Både Sacramento och Las Vegas världscupsbana var byggd av banbyggaren Guillermo Jorge som var banbyggare på senaste OS i Rio”.


    Hanna Mauritzson på Parkmore Lux.

    Kan du berätta lite om din häst?

    ”Vi köpte Parkmore Lux från Peter Charles i England för lite över ett år sedan, ”Lux” är en 11-årig irish sport horse-valack efter hingsten Lux Z som även har producerat Malin Baryards tidigare topphäst Tornesch. Lux hade bara tävlat lokalt i England men vi har redan flera topplaceringar internationellt tillsammans. Lux älskar verkligen att hoppa och är en riktig kämpe på banan och är supermysig i stallet”.


    Hanna Mauritzson på en av sina andra hästar: Landlyst’s Leroy (DWB, val, f-02 e Solos Landtinus-Lord Caletto, uppf Peter Hoeck).

    Vi har inte hört så mycket om dig tidigare och blir nyfikna – berätta om din bakgrund och hur du hamnat i USA?

    ”Jag började rida på Sperlingegårdens ridskola i Hittarp när jag var runt sju år och blev direkt förälskad i hästarna och sporten. Under skoltiden spenderade jag varenda ledig timme i stallet, vi red mycket ute i naturen och vi provade på allt från ponnygalopp, fälttävlan, voltige, dressyr och hoppning på ridskolans ponnyer. När jag var 16 år lånade jag pengar av min morfar för att kunna köpa min första egna ponny som jag stallade upp på ridskolan”.

    ”Efter studenten tog jag mig ner till Tyskland och jobbade som hästskötare för Dirk Ahlmann på Stall Maas Hell där jag fick chansen att rida och ta hand om topphästar och många fina avelshingstar vilket gav mig otroligt mycket kunskap och ännu mer motivation att bli bättre som ryttare. Jag var hemma i Sverige en kortare tid och jobbade en del för Ina Karpe som jag tränade för under mina sista ponnyår. Men sen kände jag att jag var sugen på att åka iväg igen och lära mig mer. Genom mina tyska kontakter fick jag chansen att åka till USA och jobba som ryttare i ett försäljningsstall utanför Los Angeles. Jag tänkte stanna några månader, men trivdes enormt bra, gillade vädret och åren gick! Jag red många försäljningshästar under dem första åren i USA men tävlade knappt alls tills jag senare startade eget företag och då började importera hästar själv dom behövde komma ut och visas”.

    ”2009 flyttade jag till San Diego och investerade i en hästgård tillsammans med min sambo där jag nu driver ett tävlings- och träningsstall. Jag började tävla mer aktivt för bara några år sedan och klättrade sakta men stadigt upp i klasserna. Efterhand som mitt tävlande blev mer seriöst började jag även ta hjälp av min nuvarande coach Bernie Traurig som är en fantastisk mentor och en av dem mest respekterade tränarna här i USA. Bernie har själv tävlat internationellt i både hoppning, dressyr och fälttävlan där han har representerat USA och driver nu en träningssida online”.


    Bild från Hannas gård.

    Hur ser din vardag ut?

    ”Jag rider ofta 6-8 hästar per dag och sen är det ju alltid mycket annat att organisera på en hästgård. Vi har ca 25 hästar som är uppstallade här utöver ca tio som vårt team har hand om. Det är alltid full rulle och vi är noga med att hästarna kommer ut så mycket som möjligt och att allt är välorganiserat på gården och runt hästarna. Jag undervisar en del då vi har elever som har hästar uppstallade hos oss och även åker med oss på tävling. Jag har ett fantastiskt team av bra hästskötare, veterinärer och hovslagare som alla jobbar tillsammans för att hålla hästarna på topp, sen gör jag all bokföring och pappersarbete själv så det tar ju lite av ens tid”.


    Hanna på en busig Parkmore Lux.

    Vad har du för framtidsplaner?

    ”Mästerskap och OS är mina stora mål, jag trivs fantastiskt bra här i Kalifornien och har inga planer på att flytta tillbaka till Sverige nu, men för att förbättra min ridning blir det nog en del längre resor till Europa i framtiden”.

    Och vad tror du om dina möjligheter att ta dig till världscupsfinalen?

    ”Planen i året var väl att kanske inte att jaga poäng utan mer att få erfarenhet. Vi har bara deltagit i ett fåtal kvalificeringstävlingar och med bara ett par chanser kvar att samla poäng får vi se hur långt det räcker. Min häst känns fantastisk och är i toppform, vi hade stora framgångar i Spruce Meadows, Kanada denna sommar och var placerade i femstjärniga 1.55-klasser. Därefter vann vi en klass och hade topplaceringar i varenda start på Los Angeles Masters. Det har varit ett helt fantastiskt år och nu har vi lite semester från tävlandet tills vi kör igång igen i slutet på januari med fler världscupskval”.

    ”Mina föräldrar, syskon och vänner hemma i Sverige har varit helt fantastiska och hejat på mig under året, över nyår kommer familjen hit till Kalifornien för lite solsemester vilket är underbart då vi bara ses ett par gånger per år sedan jag flyttat hit”.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden