Avelsnyheter
17 april 2022 20:16
Ridsportplus

Här är 35 hästar ”en 
liten hobby”

UppfödningPå den öländska släktgården i Mellösa kombinerar Eva och Bosse Pettersson framgångsrik uppfödning av SWB och ardenner. Tre av deras uppfödningar är i dag sålda till Grevlunda.

Här är 35 hästar ”en 
liten hobby”
Ardenner + SWB = lekkamrater i hagen. Eva Pettersson ser till sina hästar. Foto: Malin Wengdahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Eva och Bosse Pettersson, som driver BE avel och uppfödning, sitter i bilen på väg hem från årsmötet i Södra Kalmar läns halvblodsklubb när Ridsport når paret per telefon.
    – Nu har halvblodsklubben skött sig, gratis mat och vi har fått så mycket priser och pokaler att vi hade behövt en skottkärra i dag. Vi har haft ett elitsto, ett diplomsto, en 6-åring och en 4-åring i finalerna på Breeders 2021, säger Bosse.

    Alla pokaler och priser märks upp med årtal, häst och så vidare.
    – Då går det att minnas och se det som hände framför sig även senare, det är jätteskoj.

    20220313_191426
    Priser från årsmötet i Södra Kalmar läns halvblodsklubb Foto: Privat

    Behöver köpa ett till prisskåp

    Eva har köpt skåp för att förvara priserna i.
    – Det kan nog bli att köpa ett till nu, säger Bosse och skrockar.

    Hans avel av SWB, som pågått sedan 1977 på stofamilj 14, går både åt hopp- och dressyrhållet. Bosses pappa köpte sin första varmblodiga ridhäst 1967 så nu är det den åttonde generationen som ska födas i år.

    Föltiden och unghäståren spenderas allt som oftast på hemmagården i Mellösa på Öland. Hästarna säljs normalt sett som 2,5-3-åringar, efter att de ridits in av något proffs.
    – Det är inte så lätt att sälja föl i dag, det är dyrt för en privatperson att föda upp dem. Det har blivit alltmer så att du ska kunna åka på hästen på en gång.

    Bland de mest framgångsrika hästarna från stuteri BE märks BE Africa (14) (f -15 e Hip Hop-Ragazzo) och Addison (f -10 e Nintender-Ragazzo) som gått svår hoppning. Båda såldes på SSHS elitauktion. På dressyrsidan ser de just 
nu fram emot att följa BE Allex (f -17 e Ampère-Dalwhinnie), även han såld på auktion.

    Hästarna de sålt till Grevlunda är efter Casnova Hästak-Hip Hop, Copycat-Ragazzo och Ike-Ragazzo.

    Vissa uppfödare säger att de siktar mot stjärnorna, eftersom kostnaderna ofta är samma för att ta fram ett föl för toppsporten som för hobbyryttaren medan förtjänsten kan skilja sig rejält.
    – Men även om det är jätteskoj om det kommer en bättre ryttare är det också roligt om en helt vanligt hobbyryttare kan hitta en häst.

    Det har blivit alltmer så att du ska kunna åka på hästen på en gång.

    Bosse Pettersson

    På den öländska släktgården har Eva och Bosse mjölkkor och slaktuppfödning som huvudsaklig inriktning.
    – De 35 hästarna är en liten hobby, men det blir ju mycket jobb med dem, säger Bosse.

    Img-20201003-wa0000
    BE Alexandria (14) (f -17 e Nintender-Sir Oldenburg), fyra i Breeders hoppfinal 2020. Katarina Torstensson i hjälm, Eva och Bosse Pettersson utan. Foto: Privat

    Äldre grupp som håller på med ardenner

    Img-20220313-wa0000
    Bosse visar Elin (f -11 e Jasper-Big Jack) som fick 43 poäng på riksutställningen. 10 på skritten, 9 på traven. Foto: Yvonne Karlsson

    Om ridhästaveln är en hobby är det ännu mer så med gårdens avel av ardennerhästar.
    – En del har hundar och åker på utställning, vi har hästar. Om man haltar lite på en halvblodsauktion frågar alla ”hur är det?”. Skillnaden med ardennerutställningarna är att där är alla människor lite halta och lytta. Det är en äldre grupp som håller på med ardenner. Även om flera yngre personer, mestadels flickor, skaffar sig en ardenner, kanske som ridhäst.

    Utvecklingen inom ardennerrasen ser Bosse som nedåtgående. Antalet födda föl minskar varje år.
    – Det är en tung och stark ras, men ändå trevlig. Om någon som inte kan hästar ser en ardenner blir reaktionen ofta ”Gud så fin”. Rasen har något över sig, särskilt när det gäller jordbrukslandskapet. Men det är inte så många i dag som kan köra och arbeta med dem.

    Två skilda världar

    Att avla på ardenner jämfört med SWB är olika världar. 1988 köptes Evita (e Ajnid-Torkan) in som föl och hon är stammoder till alla gårdens ardenner. Det har blivit några diplomston genom åren och fem godkända hingstar.
    – Det är naturliga betäckningar som 
gäller och det kan kosta 2 000-3 000 
kronor, och ibland är hästen verkad när man hämtar hem den. Men sedan äter ardennern som en häst också, jämfört med halvbloden.

    Fakta

    BE:s tankar om kombination

    Om stoet har en stark sida, ta inte en hingst som gör den sidan sämre. Om ett sto travar bra ska även hingsten trava bra.

    Det är svårt eftersom många vill ha de nya unga hingstarna, och det är mycket import. Vi försöker hålla oss inom Sverige, det är inte alltid som skick och postgång fungerar. Men vi har använt någon hingst från Helgstrand också.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden