Sverige
16 december 2018 11:24
Ridsportplus

Här är alla hästar läromästare

Gymnasium Kvalitet går långt före kvantitet när Tenhults naturbruksgymnasium köper in skolhästar. Målet är att alla hopphästar ska ha tävlat 1,20 eller högre. "Skolledningen har förstått att kvalitet kostar, men att det lönar sig i längden", säger Anne Eriksson, lärare och hästansvarig.

Här är alla hästar läromästare
I stallet på Riddersberg bor de 14 skolhästarna på Tenhults naturbruksgymnasium. Foto: Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    När Anne Eriksson, lärare och hästansvarig på Tenhults naturbruksgymnasium, satt och tittade på VM i Tryon dök plötsligt SWB-hästen Thriller P upp på banan, med den chilenska ryttaren Samuel Parot. Hästens mamma Nelly P är en av skolhästarna på Tenhult.
    − Jag studsade till när jag såg Thriller P, eftersom jag inte visste att den fortfarande tävlade, säger Anne Eriksson.

    Vi räknar med att våra hästar arbetar hos oss i runt tio år. Anne Eriksson

    Det faktum att en avkomma till en av skolhästarna tävlade i VM var däremot inte lika överraskande för henne. Nelly P är bara en i raden av meriterade hästar som bär gymnasieelever från Småland.

    I stallet har hon sällskap av bland andra Twin Flower, som tävlats upp till 1,50 av Jens Wickström, och Stella Up T från Victoria Almgren, som gått Breeders och Falsterbo.
    − Vi har verkligen provat alla tänkbara sätt att få skolhästar. När jag började för 16 år sedan födde vi upp hästarna själva, därefter köpte vi in från hästhandlare och gick sedan över till att åka runt och titta själva.

    Tenhults NaturbruksgymnasiumFoto: Anna Nyberg
    Anne Eriksson, lärare och hästansvarig på Tenhults naturbruksgymnasium. Foto: Anna Nyberg

    Anne Erikssons tips

    Så får du bra skolhästar

    1. Samarbeta med en veterinär. Skapa ett samarbete med en erfaren veterinär så att det är samma person som besiktar hästar till verksamheten och som sedan behandlar vid skador.
    2. Negativa egenskaper kan förstärkas på lektion.Det negativa som hästen har vid provridning brukar tyvärr förstärkas när den kommer in i verksamhet med elever, exempelvis en orolig mun eller som hästen vi köpte som slog lite med ena bakbenet när den hoppade. När den sedan ska hoppa med elever och inte kommer optimalt på hindret blir det väldigt svårt för eleverna att sitta kvar när den slår mycket med bakbenet.
    3. Prova hästen i rätt miljö. Hästar jag känner provar jag på lektion med elever minst en gång före köp. Är det en häst som är mer okänd provar jag den i fem dagar. Ett argument till säljaren för att få prova hästen några dagar är att jag i min tur inte vill behöva sälja hästen vidare.
    4. Använd liknande utrustning. Kolla med säljaren vad hästen har haft för utrustning tidigare, som den fungerar med. Det är så mycket för en häst som ändras ändå vid försäljning, så om hästen kan få ha liknande bett och sadel som den trivs med är det bra.

    Att åka land och rike runt och leta skolhästar kostade både tid och pengar. I stället började skolan samarbeta med några av de småländska toppryttarna.
    − Detta har spridit sig, så nu blir vi kontaktade av människor som vill sälja tävlingshästar, och de kommer till oss för att visa sina hästar. De vet också att hästar som vi köper blir kvar här. De vandrar inte vidare, säger Anne Eriksson.

    Caprillibana övar tempo

    Vi står i stallet på den stora anläggningen Riddersberg där naturbruksgymnasiets elever har sina praktiska lektioner. En grupp elever som går första året har just haft sin andra hopplektion för terminen. Anne Eriksson hade byggt upp en caprillibana som blev en övning i såväl tempo som avstånd och noggrannhet.

    Några i gruppen har ridit länge, andra inte har lika mycket vana. Ändå kunde alla genomföra övningen med fint resultat, och det hände inte en enda gång att en häst krånglade, även om ryttaren inte hade full kontroll i alla lägen.

    − Det kan verkligen ge aha-upplevelser att rida en skolad häst. Eleverna får lära sig hur en riktig hopphäst känns, och de förstår vikten av att ha en bra sits och tramp i stigbyglarna när de här hästarna hoppar av. Annars sitter de inte kvar, konstaterar Anne Eriksson och ler.

    Många rädda för att hoppa

    − Tyvärr upplever jag att jag får många elever som är rädda för att hoppa eftersom de har haft dåliga upplevelser innan. Många verkar ha hoppat för högt utan att ha en stabil sits och de har ramlat av och är rädda och vill inte hoppa alls. Det brukar ta nästan hela första skolåret för mig och hästarna att få de eleverna att våga hoppa igen och tycka att det är roligt.

    Allafemhstartenhult
    Hopplektion för Anne Eriksson på Tenhult med idel hästar somhar tävlat i hoppning och dressyr. Från vänster Linnea Sandahl/Nelly P, Tindra Thorsson/Stella Up T, Moa Lundqvist/Music Cup, Saga Hansson/Simply The Best och Ella Magnusson/Vostok.
    Ellaochvostoktenhult
    Ella Magnusson från Vetlanda har bara lovord att säga om Vostok och de andra skolhästarna. Foto: Anna Nyberg
    Tindrathorssontenhult
    Anne Eriksson övervakar när Tindra Thorsson hoppar under en lektion.
    Riddersberg
    Stallet på Tenhults naturbruksgymnasium.

    Under lektionen som Ridsport fick följa hjälpte hästarna sina ryttare till rätta på bästa sätt.
    − Det enda som kan vara problematiskt med våra fina hopphästar är att det är lite svårt att rida i förvänd galopp på dressyrlektionerna. Hopphästarna vill gärna byta galopp då, säger Anne Eriksson.

    Å andra sidan finns ett par hästar vars starka sida är dressyr, däribland Vostok som kan både piaff och passage, och som kom till Tenhult när han tröttnade på att vara tävlingshäst.
    − Hans tävlingskarriär slutade när han inte ens gick in på dressyrbanan, och han trivs inte med att vara ensam i ridhuset. Men i grupp fungerar han jättefint.

    Köpte tillbaka

    I stallet finns också dressyrhästen Agathon, en av de sista uppfödningarna från tiden då skolan bedrev avel.
    − Han såldes som 3-åring och tävlades upp till S:t Georges. Samma ägare hade honom i tio år och för henne var det viktigt var han hamnade sedan, så vi fick möjligheten att köpa tillbaka honom som läromästare till eleverna.

    Tävlingshästarna som får en ny karriär på Tenhult får inte vara för känsliga.
    − Vi får tänka på att inte välja de allra nervigaste, och hitta hästar med lagom stora gångarter. Det kan ta en tid innan de fungerar optimalt. Jag rider också alla hästar själv med regelbundna mellanrum för att känna igenom dem och justera ojämnheter när det behövs.

    Kostar mer i inköp

    Att köpa in hästar som tävlat minst 1,20 kostar naturligtvis mer än att köpa hästar utan sådana meriter. I snitt kostar hästarna 100 000 kronor.
    − Inköpspriset betalar man en gång. Alla andra kostnader för att ha häst är desamma oavsett vad hästen kostade. Genom vårt val att köpa vältränade hästar har vi också fått hållbara hästar, och vi har väldigt få skador på våra hästar. Två av skolhästarna är 20 år men med i verksamheten – den ena av dem har varit här sedan den var sex år.

    Fakta

    Tenhults naturbruksgymnasium

    Skolan: Huvudbyggnad i Tenhult strax utanför Jönköping, medan hästinriktningen är förlagd till gården Riddersberg.
    Ägare: Region Jönköpings län.
    För vem: Ungdomar bosatta i kommuner i Jönköpings län.
    Antal elever: Totalt 200, varav 75 som läser hästinriktningen. De kan välja mellan utgång professionell hästskötare, hästskötare inriktning företagande eller hästskötare inriktning naturvetenskap.
    Antal hästar: 14 ridhästar och fem travhästar.

    Tenhults naturbruksgymnasiumdrivs av Region Jönköpings län och skolledningen lyssnar på önskemålet att få köpa in kvalitetshästar.
    − Ledningen förstår att det lönar sig att investera i kvalitet. Vi räknar med att våra hästar arbetar hos oss i runt tio år, säger Anne Eriksson.

    − Det är utvecklande att få rida så fina hästar. Jag får veta hur det ska kännas.
    Det säger Moa Lundqvist, som går första året på naturbruksprogrammets inriktning häst på Tenhults naturbruksgymnasium.

    Moa Lundqvist har just ridit hopplektion på Music Cup, som gått Breeders och tävlat upp till 1,30.
    − Jag har tävlat upp till Lätt B på ponny, och jag lär mig jättemycket när jag rider Music Cup. Hästen vet hur det ska vara. Hon är dessutom väldigt fin att rida, känslig och pigg, säger Moa Lundqvist.

    ”Jag utvecklas”

    Bredvid står Ella Magnusson. Hon har tre egna hästar och har tävlingserfarenhet från både ponny och häst. Hon har just sadlat av Vostok, dressyrhästen som tröttnade på att tävla, och som uppförde sig exemplariskt under hopplektionen.
    − Han var jättefin och väldigt följsam, och jag utvecklas som ryttare när jag får rida en häst som kan så mycket.

    Kunskaperna hon får i skolan kan Ella Magnusson ta med sig hem till sina egna hästar.
    − Att rida så fina hästar betyder att jag blir taggad och vill testa gränserna, men jag blir också lugn eftersom jag vet att de här hästarna kan.

    Att skolhästarna på Tenhult är fina är känt bland ungdomarna i Jönköpings län – som skolan är till för, eftersom det är Region Jönköpings län som är huvudman.
    − Jag hade läst om skolhästarna och hade höga förväntningar. De förväntningarna har infriats, säger Ella Magnusson.

    Fakta

    Det vill Tenhult se hos en skolhäst

    • Tävlingsrutin upp till minst 1,20. Färska resultat är inte jätteviktigt.
    • Svenskfödd eller att den har varit i Sverige i minst två år om den är importerad.
    • Normala gångarter med bra galopp, lätt för att gå i form och kunna byta galopp.
    • Lagom piggt temperament och framför allt snäll.
    • Mankhöjd på max 170 cm eftersom stora hästar oftast blir för svåra att rida i balans för eleverna.
    • Gamla skador och vissa röntgenförändringar behöver inte vara ett problem. Veterinär får avgöra hur stor betydelse det har. Har hästen varit i träning och tävling innan brukar den vara hållbar.

    Fakta

    Hästarna på Tenhult

    •  Music Cup (SWB f -05 e Cuper-Irco Marco, uppf Annika Kinde och Pierre Ljungh), har tävlat 1,30, varit skolhäst i sex år.
    • Simply The Best (SWB f -00 e Cagliostro-Almeto Z, uppf Mia och Henrik Carlsen), tävlat 1,30, varit skolhäst i sex år.
    • Nelly P(SWB f -98 e Lucky Light-Urbino, uppf Bengt-Göran Piledahl), tävlat 100 cm och msv dressyr, varit skolhäst i åtta år.
    • Stella Up T(SWB f -11 Starkko-Levantos II, uppf Victoria Almgren), tävlat 1,30, varit skolhäst i två år.
    • Vostok (SWB f -02 e Oramé-Glennridge, uppf Frida Kvarnstrand), tävlat 1,10 och Lätt A dressyr, varit skolhäst i sju år.
    • Avatar (f -03 e Kojak-Silvio II, uppf LGJ van der Aa), tävlat 1,20, varit skolhäst i sex år.
    • Matisha de Vil (SWB f -09 e Hip Hop-Sir Caletto, uppf Rose-Marie Forsell), tävlat 1,10, varit skolhäst i två år.
    • Kontant Hästak (SWB f -03 e Fortus Hästak-Voltaire, uppf Hästak AB), tävlat 1,30, varit skolhäst i fyra år.
    • Agathon (SWB f -00 e Aram-Warrigall, uppf Tenhults naturbruksgymnasium), tävlat S:t Georges, varit skolhäst i fem år.
    • Little Wave(f -03 e Licanto-Wellenreiter, uppf Thomas Kramer), tävlat 1,20, varit skolhäst i sju år.
    • Twin Flower(SWB f -06 e Feliciano-Everest, uppf Ebba von Essen), tävlat 1,50, varit skolhäst i ett år.
    • Munsboro Rocky (f -98 e Carrabawn View-Grand Chat, uppf Padraig Naughton), tävlat 1,10, varit skolhäst i 14 år.
    • Corlon (SWB f -09 e Cyklon-Feli-ciano, uppf Gunvor Karlsson), tävlat 1,30, varit skolhäst i ett år.
    • Quattro (SWB f -07 e Quite Easy-Swift, uppf Charlotte Ribbholm), tävlat 1,20, inköpt i somras.
    • Känd avkomma: Thriller P (SWB f -04 e Cardento u Nelly P e Lucky Light) tävlades av Samuel Parot, Chile, i VM i Tryon.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden