Avel
7 januari 19:35
Ridsportplus

”Här är ett till” – ingen kunde ana vad det dräktiga stoet dolde

Medicinskt uniktRebeccas sto kastade, och det visade sig att hon bar på tvillingar. Men ett var veckor senare hände något som varken Rebecca, veterinärerna eller seminstationen hade varit med om.
Livmodern drog inte ihop sig och plötsligt stod orsaken klar. Det fanns fler föl därinne.

”Här är ett till” – ingen kunde ana vad det dräktiga stoet dolde
Rebecca Johansson Lindgren med stoet Zamona. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

För en dryg månad sedan reagerade Rebecca Johansson Lindgren i skånska Höör på att hennes 21-åriga dräktiga fullblodssto Zamona var ovanligt stor.
− Jag tänkte att bukmuskulaturen var lite slapp eftersom hon haft fem föl. Jag tyckte inte att det var jättekonstigt att hon var stor, men något kändes ändå lite märkligt, berättar Rebecca.

För tvillingar borde det inte kunna vara.
− Vi såg att det fanns tre befruktade ägg från början och veterinären klämde ett. Det andra var svårt att komma åt men veterinären störde det, och vi trodde att det var borta, berättar Rebecca.

På 30, 45 och 90 dygn syntes bara ett foster vid ultraljud.

− I december blev hon väldigt stor. Jag pratade om det med min mamma och vi hoppades att det bara var ett föl. Men hon var också i gott hull.

Kastade tvillingföl

Fölningen var beräknad till slutet av april, men den 12 december kastade stoet tvillingföl, ett större och ett som var outvecklat.

− Sådant kan hända, det vet vi. Allt gick bra, stoet mådde bra och hade ingen feber eller liknande. Men det märktes att hon var dämpad. Hon fick ha fölen i boxen för att säga adjö, och sedan hade hon inte samma matlust några dagar.

Det Rebecca också noterade var att livmodern inte drog ihop sig.
− Det är inte jättekonstigt eftersom det kan ta några dagar för livmodern att dra ihop sig, säger Rebecca som haft många egna föl och dessutom arbetat på ett stuteri på Irland, och totalt upplevt över 100 fölningar.

Det lät som en vattenhink hade välts

− Men när det gått en eller två veckor utan att magen drog ihop sig började vi fundera på att ta ytterligare ett ultraljud. Och så i förrgår, efter morgonfodringen när jag kom för att släppa ut hästarna, hörde jag ett splash från en av boxarna. Det lät som om en vattenhink hade välts ut.

Från stoets box kommer en rödbrun vätska.
− Jag ser hur något hänger ut ur hennes vagina och jag tror att hon gått sönder, ett ödem eller prepubic tendon rupture (att ligamenten som håller upp bukmuskulaturen kring magen går sönder).
− Men Zamona är helt opåverkad, hon äter och har inga symptom på smärta.

220107 Rebecca Johansson Lindgren Med Zamona Och Ett Tidigare Föl
Rebecca Johansson Lindgren med Zamona och ett tidigare föl. Foto: Privat

Veterinären känner inget föl

Rebecca ringer veterinären som kommer ut, konstaterar att hästen inte är öppen och att livmodern är stor, men veterinären känner inget föl.

Stoet får antibiotika och hjälp att få igång värkarbetet. Veterinären ber en kollega komma ut med ultraljud för att kolla magen.
− Sex timmar senare kommer nästa veterinär. Hästen är fortfarande opåverkad, äter och har ingen feber. Veterinären känner i henne och känner nu ett foster, och drar ut det. Det är litet, det lever, men klarar sig inte utanför livmodern.

Drar ut ett fjärde föl

− Så känner veterinären igen, och säger: ”Här är ett till”. Det fostret ligger inte i en fosterhinna, och vätskan som kom ur stoet måste ha varit i samband med att fosterblåsan sprack. Men det andra fölet låg i vägen och hindrade det från att komma ut.

När veterinären drar ut fölet är det missbildat.

I stoets mage har det alltså legat fyra fölfoster, och hur detta gått till har ingen kunnat förklara.
− Ingen jag pratat med har upplevt något liknande, och jag vill verkligen betona att jag är tacksam för att jag har så bra veterinärer och seminstation. Det var veterinären som övertalade mig att berätta om detta, så att fler får veta hur det kan bli.

− Vi seminerade stoet vid två tillfällen. Kan det ha varit så att det tog sig första gången fast vi inte såg det, och fast hon brunstade igen? Det kan också ha varit så att fölen var enäggstvillingar, sa veterinären, men det är extremt ovanligt, säger Rebecca Johansson Lindgren som också berättar att stoet har den del cystor.

Allt väl med stoet

Stoet mår väl efter de båda kastningarna och har sköljts två gånger.
− Jag tänker att det här var naturens sätt att spela oss ett spratt. Vi vet inte allt fast vi kollar så noga vi kan.

Rebecca berättar också om stoets beteende med de sista två fölen, som hon fick ha hos sig i boxen en stund.
− Det som var missbildat tittade hon inte åt, men det fina fölet var hon framme och tittade på, och buffade på.

I Facebookgruppen Avel och Dräktiga ston finns händelsen beskriven liksom ytterligare bilder.

Rebeccas Föl Stoet 2
Rebecca reagerade på att stoet var ovanligt stor om magen. Två dagar senare kastade hon de första tvillingfostren. Foto: Privat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden