Fälttävlan
10 maj 2023 10:00

Hård kritik mot Oliver Townend – och FEI – efter Badminton

KritikstormOliver Townend red i mål som tvåa i helgens Badminton med Ballaghmor Class. Men det som har väckt mest uppmärksamhet är hans hantering av hästen Swallow Springs i terrängen. Det var inte heller första gången som världsfyran bröt mot hästvälfärdsreglerna. Bland annat ifrågasätts FEI och bristen på tillräckliga sanktioner.

Hård kritik mot Oliver Townend – och FEI – efter Badminton
Storbritanniens Oliver Townend kritiseras hårt i fälttävlansvärlden. Foto: FEI/Libby Law

Det dröjde inte länge innan det började koka i sociala medier efter att Oliver Townend uteslutits i helgens Badminton-terräng. Upprörda och arga röster höjdes över hur världsfyran hanterat sin häst Swallow Springs, och att det absolut inte var första gången som Townend visade prov på dåligt horsemanship.

”Framgången till trots är han ingen bra hästmänniska”, skriver den amerikanske fälttävlansryttaren Michael Willham på Facebook. ”Jag har sett honom göra så här alldeles för många gånger och jag har tappat respekten för honom. Hans häst blev extremt trött och landade hårt på hinder 19 där MIM-clipsen som tur var löste ut bordet, vilket fortfarande var långt från mål. Istället för att känna av hur trött hans häst var och utgå, fortsatte han pressa tills ground jury slutligen stoppade honom och strax därefter uteslöt ekipaget.”

”Inte första gången”

Michael Willham fortsätter: ”Detta är inte första gången som jag har sett honom pressa en mycket uppenbart för trött häst i femstjärnig terräng. Och han har straffats för det tidigare. Som femstjärnig ryttare är han mer än kapabel att känna av hästens utmattning och han borde kliva av långt innan han blir tvingad att göra det av ground jury.”

”Förblindad av viljan att vinna och arrogans var det som fick honom att fortsätta. Det är inte bra horsemanship och ingen borde representera sporten på det här sättet. Allra minst en av världens bästa ryttare.”

”Hur ofta behöver han göra så här för att FEI ska straffa honom tillräckligt mycket för att få honom att ändra beteende? För det har inte hänt ännu”, avslutar Michael Willham. Se inlägget längst ner.

Blev av med sponsorer

För fem år sedan sa två sponsorer upp samarbetet med då världsettan Olive Townend efter en ”piskincident” i samband med Badminton Horse Trials. Han fick då en varning av FEI, vilket kritiserades som ett för snällt straff av brittiska hästvälfärdsorganisationen British Horse Society.

– Det såg inte bra ut och jag vill inte framstå på det viset, sa Oliver Townend vid tillfället.
– Min vinnarinstinkt tog över och jag kommer att jobba hårt för att bli bättre när det gäller det här.

Townend fick även en muntlig varning för spöanvändning under uppvärmningen inför inomhusfälttävlan på Friends i vintras.

Oliver Townend själv har kommenterat helgens händelse med att han togs åt sidan på grund av ett fall och att ett beslut fattades om att återgå till stallet.

Townend red in som tvåa i Badminton med Ballaghmor Class, vilken han hyllar i sociala medier. I kommentarsfältet frågar flera: ”Hur är det med Swallow Springs?”

Ridsport har sökt FEI för en kommentar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden