Sverige
23 juli 2020 11:26
Ridsportplus

Häst avlivades – utan att ägaren fick veta

AvlivningEn häst hittades i ett kärr och polisen skickade den till djursjukhus. Där avlivades hästen – utan att ägaren informerats. Nu misstänker ägaren att det skett ett misstag, som sopas under mattan.

Häst avlivades – utan att ägaren fick veta
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Pontus Plantman har haft sin islänning Höjskjer i 19 år.
– Han är en trotjänare, en kompis, säger Pontus Plantman.
Men sedan i helgen finns inte Höskjer mer. Det hela började med att någon sett en häst på insidan av viltstängslet vid riksväg 15. Polisen kallades till platsen, hittade hästen i ett kärr och skickade den med djurambulans till Evidensia specialistdjursjukhuset Helsingborg. Där beslutade veterinärerna om avlivning på grund av etiska skäl – utan att tala med ägaren. Pontus Plantman har fått höra att det gjorts försök att kontakta honom innan avlivningen.
– Men hur de försökt vet jag inte. Jag har inte fått några mejl, samtal eller sms. Jag har fått minimalt med information.
Enligt ett utdrag från veterinären som Pontus Plantman fått visade smärtsymtom från en tumör på penisen genom att slå med hovarna.
– Men om de hade ringt mig hade jag kunnat berätta att han inte är van vid att stå i box och därav slår han med hovarna, säger Pontus Plantman.

Var i chock
Veterinären kollade även upp en eventuell kolik. Enligt Pontus Plantman har djursjukhuset sagt att det är polisens sak att meddela ägaren. Han fick reda på vad som hänt när en kvinna ringde och frågade hur hästen skulle kremeras.
– Att de hade så jävla bråttom! När den människan ringde som skulle kremera var jag i chock. Vi hade varit ute och letat efter hästen hela eftermiddagen, sprungit i skogen, vi var skärrade. Därför blev det ingen obduktion, jag tänkte inte så långt.
Hur framtiden ser ut är oviss.
– Jag har ingen aning. Jag kommer att få en saftig räkning. Och det blir nästan värre med tiden, jag har en häst här som Höskjer har gått tillsammans med som går och letar.

Polisen gjorde hembesök
Nu går Pontus Plantman och ältar vad som hänt. Bland annat funderar han över att polisen gjort ett hembesök.
– Polisen kom hit och sa att hästen hade haft skit upp till öronen, avföring. Han måste ju ha varit i ett dike eller så. Efteråt förstod vi att de var här för ville kolla vår djurhållning. De ville sätta dit oss.
Kanske kan det ha skett en förväxling, funderar Pontus Plantman. Ett stall i området har haft djurskyddsärenden, och en av deras hästar har saknats.
– Det känns som att det är väldigt mäktiga människor som håller varandra om axlarna. De har gjort ett misstag och nu måste de sudda ut det. Hästen kremerades innan jag hann titta på den.

Ridsport har talat med Helsingborgs djursjukhus, som meddelar att kliniken på grund av sekretess inte uttalar sig i specifika fall.

Ridsport söker polisen för en intervju.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden