Sverige
22 oktober 2019 10:11

Häst fick avlivas efter verkning – hovslagare anmäls

AnmälanEfter att en häst med fång verkats hårt av en hovslagare två gånger under en vecka, fick den avlivas på grund av stora smärtor. Nu anmäls hovslagaren till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård.

Häst fick avlivas efter verkning – hovslagare anmäls
Hästen fick avlivas efter att fången förvärrats. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Arkiv

Hovslagaren hade skott den aktuella hästen i flera år, men nu hade hästen fått fång, skriver ATL. Hovslagaren var därför på plats och verkade hästen med ett par dagars mellanrum. Men enligt anmälan till Ansvarsnämnden, som gjorts av länsstyrelsen i Skåne, har verkningen varit alltför hård.
Enligt bedömning av veterinär och en annan hovslagare har både hovvägg och lamellrand verkats bort, vilket gjorde att allt tryck hamnade på hovbensspetsen. Hästen fick avlivas två dagar senare.

Ofullständiga journaler

Länsstyrelsen i Skåne fick in en anmälan om att hästen verkats på ett sådant sätt att hästens fång förvärrats och att den därmed orsakats onödigt lidande. Länsstyrelsen begärde in journaler från hovslagaren, men de anses inte vara tillräckligt utförliga för att ligga till grund för behandlingen av hästen. Därför ska Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård nu pröva fallet, skriver ATL.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden