Sverige
15 september 2019 07:42

Så är sambandet mellan EMS och fång

ForskningNu har forskare hittat ett samband mellan ekvint metabolt syndrom, EMS, och fång.

Så är sambandet mellan EMS och fång
Restriktiv fodring räcker inte alltid för EMS-hästar om fång ska undvikas. Foto: Roland Thunholm

En vanlig orsak till fång är att för höga nivåer av hormonet insulin, som reglerar blodsockret, ansamlas i blodet.

Höga insulinnivåer ses hos en del hästar vid utfodring med stora mängder lättlösliga kolhydrater och i samband med sjukdomen ekvint metabolt syndrom, EMS. För att bättre kunna förebygga fång behövs mer kunskap om hur insulinfrisättningen regleras hos häst. Detta skriver Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, på sin webbplats med anledning av två nya studier som har gjorts.

Studierna har gällt sambandet mellan EMS och intag av lättlösliga kolhydrater hos hästar. Studierna visar att hästar som följd av EMS utvecklat kraftigt minskad känslighet för insulin, så kallad insulinresistens, får extremt ökade nivåer av insulin i blodet efter att de har utfodrats, trots att mängden lättlösliga kolhydrater i foderstaten är låg.

Kan krävas medicin

Studierna ger en förklaring till varför vissa individer med EMS utvecklar fång trots att de får en restriktiv utfodring med lättlösliga kolhydrater. För att undvika fång hos dessa individer kan det, utöver miljö- och skötselåtgärder, krävas medicinsk behandling som förbättrar insulinkänsligheten.

Läs studierna här och här.

I en annan studie har det undersökts om hästar med EMS reagerar annorlunda än friska hästar då insulinnivån i blodet stiger när det gäller hjärt- och kärlsjukdomar. Denna studien visade att hästar med EMS har högre hjärtfrekvens vid vila än friska hästar. Blodtrycket skilde sig dock inte mellan grupperna, men medan blodtrycket sjönk efter en insulingiva till friska hästar var det oförändrat hos hästar med EMS.

Övervakning vid sövning

Detta resultat tyder på att hästar med EMS har hjärt-kärlförändringar som påverkar hjärtfrekvensen vid vila och att kärlen har ett förändrat svar på insulin och inte vidgar sig normalt. Detta kan bland annat innebära att hästar med EMS behöver övervakas extra noga vid sövning och kritisk sjukdom.

Hela studien

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden