29 november 2011 16:05

Häst som äter sin avföring?

Fråga

Hej! Vår häst äter hela tiden upp sin avföring i stallet. Det finns nästan inget att mocka ut. Han får bra kraftfoder och hö, rids dagligen och går ut i hage varje dag, ingen av våra andra hästar gör det. Kan det vara någon brist?

Svar

Det är vanligt att föl äter av stoets avföring. Beteendet tror man främjar tarmfloran då fölet övergår till fast (gräs) föda. Många teorier finns relaterat till olika brister när hästar äter annat än sitt foder, t ex de som äter jord, men det har visat sig vara en dålig indikator på eventuella näringsbrister.

Det troliga är att din häst äter avföringen i brist på annat att tugga på. Andra tuggar på inredning, stängsel, trädgrenar etc. Hästar har ett enormt tuggbehov. I det vilda tillbringar de cirka 18 timmar per dygn med att äta. Du kan prova att öka hästens utfodringstillfällen eller ge den lite halm att tugga på mellan måltiderna. Det är dock inte farligt för din häst att äta sin avföring förutsatt den är avmaskad enligt rekommendation.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden