Sverige
19 januari 10:07
Ridsportplus

Häst spårlöst försvunnen

EfterlysningHästen syntes i sin hage under kvällsfodringen, morgonen efter var den spårlöst borta. Nu söker ägaren svar på vad som egentligen kan ha hänt med valacken, som försvann för över en månad sedan.

Häst spårlöst försvunnen
Det har inte synts några spår i skogen efter fuxvalacken. Foto: Privat/iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

En islandshäst har försvunnit i Björnlunda i Södermanland. Fuxvalacken försvann natten till den 9 december.
– Vi fodrade hästarna som vanligt på kvällen den 8 december, morgonen efter när vi kom för att frukostfodra så var han spårlöst borta, berättar ägaren Susanne för Ridsport.

– Jag undrade ju såklart varför han inte kom så jag gick runt hagen och letade efter honom. Första tanken var ju att han skadat sig, sen gick jag runt för att se om staketet var trasigt men det var helt, säger Susanne, som berättar att hon samma dag anmälde hästen försvunnen till polisen.

Inte ett spår

Under natten som hästen försvann hade det snöat i området men ingenstans gick det att finna spår efter valacken. Staketet var helt och det fanns inga tecken runt hagen på att att något skulle hänt.

Gården ligger i ett område där det då och då rör sig varg, men det fanns heller inga tecken på att hästarna skulle blivit skrämda.
– De andra hästarna var helt lugna och det var inga spår i marken av att de skulle ha sprungit runt och varit stressade. Jag brukar kunna se i hagen om det varit oroligt. Dessutom, om han skulle blivit skadad eller tagen av varg så hade man sett spår av andra djur som ätit efter vargarna, säger Susanne.

Hon började ringa runt i trakten och åkte till en granne en bit därifrån som har hästar för att se om valacken sprungit dit. Men ingen hade sett hästen,
– Vi har vandrat och vandrat och vandrat i markerna kring gården för att hitta honom eller hitta något spår. Vi har gått i en radie på åtta kilometer kring gården men inte hittat ett enda spår.

Fuxvalacken
Hästen går på lösdrift i flock.

En bit från gården finns en sjö och tanken att valacken skulle gått ner sig i sjön slog Susanne direkt, därför begav hon sig dit samma dag. Isen hade precis lagt sig men inte heller där fanns det tecken på att en häst skulle gått igenom isen.
– Jag har egentligen två känslor nu, den ena är att han blivit skadad och legat någonstans skymd och den andra är att han inte tagit sig från gården på eget bevåg.

Valacken, som går på lösdrift i flock, är uppvuxen på gården.
– Han är född -08 så han är ingen liten spoling som rymmer och försvinner.

Susanne uttrycker oro för att någon skulle tagit hästen.
– Han är lite speciell och har en historik, jag är rädd att han kan hamna i fel händer. Han är inte riden på två år, för han har aldrig gillat att bli riden. Jag är orolig att han har sålts som en problemhäst med falska papper.

Mardrömssituation

Susanne vill inte stå med hela sitt namn.
– Jag mår så otroligt dåligt i det här, eftersom jag inte vet vad som hänt. Det finns inte ett spår efter hästen och jag vill inte prata med utomstående. Det blir för mycket för mig. Det är som en mardröm.

Hon ber därför den som sett något, eller har ett tips som kan leda till att hästen återfinns, att höra av sig till polisen.
– Det värsta är att inte veta vad som hänt, jag har trott att han ska dyka upp men nu måste jag få svar, säger Susanne.

Islandhastborta
Valacken i vinterpäls.

Har du sett hästen?

Hästen är en islandshästvalack. Han är 144 centimeter i mankhöjd, mörk fux med lite vita strån i pannan. Han har både lite svart och lite ljusa tagel i svansen. På höger bakben finns tydlig ärrvävnad från en tidigare skada. Han var oklippt och oskodd vid tillfället då han försvann.

Har du tips, kontakta polisen på 114 14 eller via deras kontaktformulär som du hittar här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden