Sverige
18 februari 2021 08:46

Hästar stod inlåsta i månader – ägaren döms för djurplågeri

BrottEfter ett tips till länsstyrelsen hittades två vanvårdade hästar inlåsta i ett stall med hänglås. Hästarna hade inte lämnat sina boxar på flera månader, och hade inte fått tillräckligt med mat och vatten vilket gjorde att de fick avlivas. Nu döms ägaren för djurplågeri.

Hästar stod inlåsta i månader – ägaren döms för djurplågeri
De två hästarna avlivades dagen efter de hittades. Foto: iStock

Länsstyrelsen fick ett samtal om de inlåsta hästarna i april förra året, och åkte till gården i Gnesta kommun tillsammans med polis. I stallet, som var låst med hänglås, hittades de två hästarna i varsin box. Enligt djurskyddshandläggarna var hästarna ”avmagrade, omuskulerade, toviga och hade stora hovar”, skriver Södermanlands Nyheter.

Hästarna hade inte tillgång till mat och vatten, och när man undersökte marken utanför stallet kunde man konstatera att hästarna inte lämnat stallet på länge. Länsveterinären skriver i sin bedömning att hästarna utsatts för lidande, då de varit instängda under en längre tid samt inte fått tillräckligt med mat och vatten. Hästarna avlivades dagen efter de hittades av länsstyrelsen.

Hästarna skulle avlivas

Enligt mannen som äger gården hade hästarna lämnats kvar av mannens tidigare sambo, och skulle nu avlivas – därför var de inlåsta. Mannen påstod att hästarna var uppåt 30 år gamla, något som inte stämde då den ena hästen bara var 16 år, skriver tidningen. Mannen åtalades för djurplågeri i december, och döms nu till villkorlig dom och 30 dagsböter.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden