Sverige
6 januari 2021 09:53

Vanvårdade hovar i sex år – åtalas för djurplågeri

MisstankeEn kvinna i Örnsköldsvik riskerar att dömas för djurplågeri efter att ha vanvårdat sina hästar i flera år. Det var i januari 2019 som en hovslagare slog larm och när länsstyrelsen gjorde en kontroll upptäcktes att två hästar i en hage hade svårt att röra sig.

Vanvårdade hovar i sex år – åtalas för djurplågeri
Fång angavs som sannolik diagnos. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock

Efter att en hovslagare slagit larm om misstänkt vanvård i januari 2019 gjorde länsstyrelsen en kontroll på en gård i Örnsköldsviks kommun. Vid kontrollen upptäcktes att två av hästarna i en hage var mycket ovilliga att röra sig. En av dem var uppenbart smärtpåverkad, vilket visade sig vara samma häst som var i behov av vård redan 2013.

Hovarna var för långa och hästen uppvisade tydlig hälta och smärta från båda frambenen. Detta enligt en journalkopia från veterinärundersökningen. Enligt veterinären har hovarna inte verkats korrekt var sjätte vecka. Kvinnan anser dock inte att hon har gjort något fel och förnekar djurplågeri och tillsynsansvar, baserat på det strafföreläggande som länsstyrelsen utfärdat. Nu riskerar hon att dömas för djurplågeri. Det rapporterar Allehanda.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden