Sverige
12 juli 2023 11:18

”Hästarna behöver ett eget Bosön”

FHS 2023”Vi tar fram begåvade hopphästar, men om de inte tränas rätt utan lever på sin medfödda talang går de sönder. Hästarna behöver ett Bosön precis som elitidrottarna har.”
Det säger Ingvar Fredricson som på onsdagen presenterade en ny stiftelse som ska verka för hästkunskap. Dessutom lanserade han en ny bok, och en nygammal.

”Hästarna behöver ett eget Bosön”
"De är tunga" konstaterar Ingvar Fredricson om sina båda böcker som han lanserade på Falsterbo. Foto: Anna Nyberg

Ingen familj har satt avtryck i svensk hoppsport på samma sätt som familjen Fredricson. Under onsdagen satt pappa Ingvar Fredricson på podiet tillsammans med sönerna Peder och Jens för att prata hållbara hästar, och för att kungöra att en stiftelse i Ingvar Fredricsons namn har inrättats.

−  Det känns helt fantastiskt med en stiftelse i mitt namn, och jag tror att den kommer i rätt ögonblick. I dag har vi tuentals ungdomar som är intresserade av ridsport och då främst hoppsport, ungdomar som vill framåt, och då krävs kunskaper i både ridkonst och veterinärmedicin.

Målet mest stiftelsen är att på ett lättfattligt sätt förmedla kunskap om häst.

− Jag minns första gången vi var i Falsterbo, berättade Ingvar.

− Peder var så liten att han satt på mina axlar, och Jens fick stå på en pall för att se något. På den tiden fanns inga läktare.

Det viktiga är inte att de tävlar på världscupnivå utan att de är duktiga på häst

Ingvar Fredricson

Resten är svensk ridsporthistoria.
− Jens har lång utbildning som grundar sig i den militära ridkonsten och Peder är fantastisk på att kommunicera med hästar. Det viktiga är inte att de tävlar på världscupnivå utan att de är duktiga på häst, sade Ingvar och berättade att han och sönerna har börjat planera en ny bok om hästar o hoppning.

Ingvar Peder Och Jens Fredricson An
Ingvar Fredricson presenterade sin nya bok och berättade om stiftelsen tillsammans med sönerna Peder och Jens. Foto: Anna Nyberg

− Pappa har ett enormt medfött intresse för att ta saker framåt. Våra middagskonversationer handlar till 90 procent om hur vi ska utveckla saker – eller snarare till 98 procent, rättade sig Jens.

− Jag ser mycket på de unga ryttarna på högsta nivå, och många av de som lyckas kommer från ryttarfamiljer. Det är en stor fördel att få kunskap tidigt, fortsatte Peder.

Ska sprida relevant hästkunskap till fler

Initiativtagare till stiftelsen är Kajsa von Geijer, god vän till familjen Fredricson, och bland grundarna finns även Falsterbos Jana Wannius.

Tanken med stiftelsen är att göra relevant hästkunskap tillgänglig för fler, och verka för hästarnas bästa.
− Det finns brister i hur kunskaper förmedlas, och det är så många som inte kan ridkonsten i grunden, säger Ingvar Fredricson.

− Jens och Peder fick lära sig rida barbacka, och först när de satt som klistrade på ryggen kom sadlarna fram.
− I dag finns många begåvade hästar som är stjärnor på 1,45-nivå. Men om de inte tränas, och ryttarna lever på deras medfödda talang så går de sönder.

I boken Hippolog av födsel och ohejdad vana har Ingvar Fredricson samlat erfarenheter från sitt långa liv med hästar, samt om den forskning kring hästars biomekanik och rörelsemönster som han lade grunden till, men det finns också, naturligtvis, framåtblickar.

− Elitidrottare har träningscampen Bosön där de får hjälp med träning. Hästarna skulle också behöva ett Bosön för hästar, där kunskap sprids och det byggs team för ryttare, hästskötare, veterinärer, hästägare – för alla som finns runt hästen, säger Ingvar Fredricson, 86 år och full av nya visioner.

Under pressträffen presenterade han också en ny upplaga av boken Flyinge – hoppologi från medeltid till nutid, som varit slutsåld länge.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden