Sverige
8 juli 2022 15:22
Ridsportplus

Hästen är för tjock – nu döms ägaren betala vite

DjurskyddEn hästägare i Stockholms län ska betala vite då hon inte har sett till att hennes häst har gått ner tillräckligt mycket i vikt. Detta enligt en dom från Förvaltningsrätten i ett ärende som har pågått en längre tid.

Hästen är för tjock – nu döms ägaren betala vite
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock/Cavan Images

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var i juni förra året som Länsstyrelsen i Stockholm beslutade att förelägga hästägaren med ett vite om hennes häst inte gick ner vikt.

Redan 2019 påpekade länsstyrelsen för hästägaren problemet med överhull hos hennes hästar. Detta i samband med kontroller där även andra brister i hästhållningen har hittats.

Hästägaren har fått två specifika föreläggande som har gällt den aktuella hästens överhull: ”Du har även tidigare blivit förelagd att utfodra dina hästar med en foderstat som motsvarar hästarnas energi och näringsbehov samt resulterar i ett hälsosamt hull. Det är viktigt att anpassa fodertyp och mängd foder efter djurens individuella behov samt ge dem tillräckligt med motion. Det är din skyldighet som djurägare att se till att dina djur får foder av lämplig struktur, näringsinnehåll och mängd så djuret varken blir för underviktig eller för överviktig. För att komma till rätta med problemet behöver grovfodret vara analyserat och foderstaten beräknad efter hästens behov,” står det i ett av länsstyrelsens beslut.

Åtgärdat brister

Hästägaren har åtgärdat andra brister, men den aktuella hästens överhull består alltså trots att länsstyrelsen har förelagt kvinnan att få ner hästens vikt under 7 av 9 på Hennekes hullbedömningsskala. Hästen har legat på 8, alltså mycket fet.

Hästägaren har uppgett att hon inte såg något problem med att hästens övervikt då hon inte ansåg att hästen lider av den.

Nu har länsstyrelsen vänt sig till Förvaltningsrätten i Stockholm. Rätten dömer nu hästägaren till att betala de 10 000 kronorna i vite som länsstyrelsen har förelagt henne att göra om den aktuella hästen inte ”uppnår ett hälsosamt hull”.

Tydligt

Förvaltningsrätten anser att länsstyrelsens utdömande av vite är tillräckligt preciserat och tydligt samt att det inte finns några särskilda skäl att jämka vitet.

Beslutet kan överklagas.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden